Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Kwarantanna i praca z domu sprzyja podjadaniu, bo sięgamy po jedzenie z bardzo różnych powodów, nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Warto jednak pomyśleć, zanim się weźmie coś do jedzenia poza wyznaczonymi posiłkami, dzięki temu łatwiej jest kontrolować wagę.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
U mężczyzn, którzy spożywają co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo, rzadziej rozwijają się gruczolaki jelitowe, struktury przedrakowe, które mogą się przekształcić w nowotwór jelita grubego.
Stany zapalne w organizmie to naturalna reakcja, ale jeżeli się przedłużają, wywołują poważne szkody. Przewlekłe stany zapalne sprzyjają m. in. zaburzeniom pracy jelit, zapaleniu stawów i astmie. Poza tym mają związek z otyłością, zespołem metabolicznym, chorobami układu krążenia i innymi chorobami przewlekłymi. Z badań wynika, że chroniczne stany zapalne mogą być zmniejszone poprzez picie jogurtów.
Jeśli po zjedzeniu nabiału, ma się kłopoty żołądkowe, to należy wyrzucić go z diety, czy też jednak od czasu do czasu - pomimo pewnych zaburzeń - można dołączyć do posiłków produkty mleczne?
Wybierając produkty spożywcze, chcemy, aby były one jak najlepsze dla naszego zdrowia oraz pomagały utrzymać zgrabną sylwetkę. Niekiedy jednak, kierując się mitami dotyczącymi zdrowej żywności, wpadamy w niebezpieczne pułapki.
Najczęstsze infekcje grzybicze to tzw. „stopa sportowca", infekcja drożdżakowa, grzybica paznokci oraz zakażenie grzybami z grupy dermatofitów. Na rynku dostępnych jest wiele różnych leków, ale pomóc mogą także domowe środki. Wypróbuj te produkty, żeby osłabić dolegliwość.
Regularnie jadaj jogurt, dzięki temu osłabisz ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Dieta ma znaczący wpływ na zdrowie zębów - jeśli chcesz zadbać o jamę ustną, to sprawdź, czy twoje menu jest bogate w takie produkty.
Wystarczy regularnie jeść jogurty, by móc liczyć na lepsze zdrowie kosci w starszym wieku.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Niektóre produkty zyskały sławę zdrowych i sądzimy, że stanowią świetny dietetyczny wybór, tymczasem „ukrywają" w sobie różne składniki, które mogą niweczyć nasze wysiłki w układaniu zdrowego jadłospisu.
Dbałość o zdrowie i dobre samopoczucie obejmuje zarówno wysiłek fizyczny, jak i dietę. Ważne jest nie tylko jednak to, co znajduje się w naszym jadłospisie, ale i jakie posiłki jemy przed i po treningach.