16-03-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły "light" próbując schudnąć, lub co najmniej, w nadziei, że nie zyskają na wadze. Jednak czy te produkty są skuteczne, czy nie, to kwestia sporu: prawdą jest jednak, że zawierają mniej kilodżuli, a ludzie nierzadko nadmiernie rekompensują to sobie jedząc więcej.
Nowe badanie wykazało, że „naturalne" tłuszcze regulują uczucie pełności po jedzeniu. wiedzie tu prym.
Uczeni z Technische Universität München (TUM) i Universität Wien przeanalizowali działanie czterech różnych tłuszczów i olejów jadalnych: smalcu, tłuszczu mleka, i oliwy z oliwek.
Przez trzy miesiące uczestnicy badania każdego dnia jedli 500 gramów niskotłuszczowego wzbogaconego jednym z czterech tłuszczów lub olejów. Posiłek stanowił dodatek do standardowej .
Oliwa z oliwek miała największy wpływ na poczucie sytości. U grupy spożywającej jogurty z jej dodatkiem, odnotowano wyższe stężenie we krwi serotoniny - hormonu sytości. Ponadto osoby te deklarowały większe najedzenie niż pozostali. W czasie trwania badania u żadnego członka grupy nie nastąpiło zwiększenie tkanki tłuszczowej lub wzrost wagi.
To odkrycie było zaskoczeniem dla uczonych, ponieważ olej rzepakowy i oliwa z oliwek zawierają podobne kwasy tłuszczowe. Naukowcy postanowili więc zbadać zupełnie inny rodzaj substancji - związki zapachowe w oliwie z oliwek. W drugiej części badania jedna grupa otrzymywała jogurt z aromatycznym ekstraktem oliwek z oliwy, a inna dostawała jogurt bez dodatków.
Okazało się, że osoby jedzące jogurty z aromatem oliwkowym spożywały taką samą ilość kalorii, zaś grupa kontrolna dostarczała sobie dodatkowych 176 kilokalorii dziennie.