Organizm broni się przed chorobami i innymi problemami na różne sposoby. Gdy samodzielnie nie potrafi dać sobie rady z dręczącą go dolegliwością, „daje" rozmaite znaki - następują takie zmiany w wyglądzie skóry i codziennym funkcjonowaniu, które trudno przeoczyć. Warto umieć je czytać, by dostatecznie szybko zareagować i wrócić do formy.
Zgodnie z brytyjskim wskaźnikiem optymalnej ilość przyjmowanych środków odżywczych (Reference Nutrient Intake) kobiety powinny dostarczać sobie 7 mg cynku dziennie, mężczyźni - 9,5 mg.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
Zima nie odpuszcza. Przejmujący chłód, wiatr i opady śniegu dają się we znaki wszystkim, którzy muszą choć chwilę spędzić na zewnątrz. Jakkolwiek ta zimna pora roku przyszła wcześniej niż zapowiadał to kalendarz, nie wydaje się z równym pośpiechem ustąpić miejsca wiośnie. Niesprzyjająca aura wiąże się z osłabieniem odporności i większym narażeniem na infekcje. Trzeba zwiększyć wysiłki w trosce o swoje zdrowie tym bardziej, że niektóre powszechnie znane środki okazują się nieskuteczne.
Śniadanie bez plasterka sera? Są tacy, którym trudno to sobie wyobrazić. Daleko nam wprawdzie do Francuzów, Holendrów czy Włochów, prawdziwych serowych potęg, ale coraz bardziej doceniamy jego smak. Co warto wiedzieć serach?
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
Zdrowe, lśniące włosy oraz zadbane, wypielęgnowane paznokcie to najlepsza wizytówka pięknej kobiety. Co jednak, jeśli twojej czuprynie daleko do ideału, a płytki paznokci aż krzyczą o odrobinę uwagi? Ważnymi składnikami, szczególnie jesienne- zimową porą, są m. in. skrzyp, pokrzywa i cynk.
Prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Na wiosnę warto pomyśleć nie tylko o domowych porządkach, lecz także o własnej kondycji. Oczyszczenie organizmu to sposób na lepsze samopoczucie i smukłą sylwetkę. Z pomocą przychodzą otręby. W smaczny i łatwy sposób pomogą odzyskać życiową energię oraz znów poczuć się lekko.
Każdemu z nas zależy na tym, by wyglądać pięknie i młodo, mieć jędrną skórę bez wyprysków, trądziku i zmarszczek. Wizytówką kobiety powinny być tez gęste i lśniące włosy i zdrowe, mocne paznokcie. Przydałaby się też dobra kondycja i odporność na jesienne infekcje. W osiągnięciu tego wszystkiego pomoże odpowiednia ilość cynku w organizmie.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit