Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Przyjmowanie witamin i minerałów z suplementów nie daje spodziewanego efektu w postaci lepszego zdrowia i zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Siniaki robią się na skórze głównie od uderzeń, ale nie tylko. Sprawdź, jakie są przyczyny ich powstawania.
Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Cynk to ważny mikroelement pełniący w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji, począwszy od wpływu na odporność, stan skóry, włosów i paznokci, płodność do wspomagania odbierania bodźców smakowych i węchowych, procesów uczenia się i zapamiętywania.
Warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie - pierwiastek ma „moc" ochrony DNA, a to oznacza, że powstrzymuje proces starzenia się, który jest ściśle zwiazany z uszkodzeniami DNA właśnie.
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Jesień przyszła w tym roku dość szybko i to w swojej nie najpiękniejszej formie - z niskimi temperaturami i pluchą. Na efekty nie trzeba długo czekać, coraz więcej osób się przeziębia, w tym najmłodszych dzieci. Skuteczna kuracja jest jednak w zasiegu ręki - to miód.
Dieta silnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Jeśli doświadcza się pewnych dolegliwości, a ich powody nie są znane, można upatrywać przyczyn tego np. w diecie. Warto spróbować zmodyfikować jadłospis i sprawdzić czy niedomaganie słabnie. Oto trzy częste symptomy wywoływane przez niewłaściwy sposób odżywiania się.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Trwająca pora roku związana z niedostateczną ilością światła słonecznego oraz mniejszą liczbą godzin spędzanych na świeżym powietrzu sprzyja stanom depresyjnym. Jednak prognozy Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że o depresji należy mówić nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jest to choroba cywilizacyjna, na którą już w tym momencie cierpi 10% populacji. W 2020 roku może natomiast stanowić drugi najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. Nadzieję na spowolnienie i ograniczenie tego procesu dają najnowsze wyniki badań. Pomóc może cynk, który ma szansę stać się przełomem w leczeniu depresji.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit