Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona głównaZdrowieOtręby pszenne - niezbędny element zbilansowanej diety

Otręby pszenne - niezbędny element zbilansowanej diety

Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Otręby pszenne stanowią niezbędny składnik pokarmowy każdej dobrze zbilansowanej diety. Mają najwyższą zawartość błonnika, przez co korzystnie wpływają na trawienie, mogą powodować obniżenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Aby mieć zdrowy przewód pokarmowy i bronić się przed chorobami, należy dostarczać organizmowi ok. 25-30 g błonnika dziennie. Błonnik otrąb powoduje, że produkty przemiany materii są szybciej usuwane z naszego organizmu, utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego.

Otręby odchudzają. Wypełniają żołądek, a nie tuczą. Dają uczucie sytości, nie powodując odkładania się tłuszczu. Aby nie tyć, trzeba spożywać otręby przed jedzeniem i wykorzystać wszystkie codzienne okazje do ich spożywania zarówno na sucho jak i jako dodatek do mleka, jogurtu, kefiru. Doskonale komponują się z sokami owocowymi i warzywami. Można je stosować do wzbogacania zup, surówek, sałatek i deserów, także z miodem lub dżemem. Otręby mogą stanowić świetny zamiennik klasycznej panierki do kotletów. Najważniejsze jest to, aby traktować je jako normalną żywność a nie lekarstwo.

Zobacz także

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

JEDEN + SIEDEM =

Komentarze

  • 15:01:48, 27-03-2011 ~gość: 87.105.160.xxx

    Ave Silesia Sharks CHWM
  • 09:38:43, 28-03-2011 Eliza2

    W naszej diecie mamy za mało błonnika nierozpuszczalnego, potem pojawiają się problemy z perystaltyką jelit. Często przygotowuję sobie surówkę na bazie otrąb pszennych i owsianych, czasem dosypuję płatki zbożowe. Dodaję do tego : orzechy laskowe, suszone owoce, tarte jabłko, pomarańczę, jogurt naturalny. Jest pyszna, pożywna, no i wyskobłonnikowa.
    Orzechy i suszone owoce zalewam wcześniej wrzątkiem.
  • 09:55:36, 28-03-2011 Jolina

    Elizko, u mnie otrąbki są od od bardzo dawna, w zasadzie od zawsze w użyciu.
    Pszenne, owsiane, żytnie , robię z nich mieszankę i przede wszystkim dosypuję co rano do owsianki. A potem to rożnie, ale chętnie do jogurtów, które zjadamy na podwieczorek. Bardzo często z + owoce. Ja pojadam suszone śliwki i i różne pestki, a mąż owoce cytrusowe. Często są też w użyciu kiełki, ale to tylko jak chce mi się je wyhodować.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Użytkownicy senior.pl pytają

  • Hela1056:

    Cukrzyca a zaparcia

    W czasie złej pogody mąż nie może wyjść do ogrodu....brak  ruchu powoduje zaparcia.Czy mogę mu podać błonnik w tabletkach. Jest po 3 udarach a od marca bierze  dodatkowo leki na cukrzycę. Cukier w normie,dieta cukrzycowa.....a zaparcia są u niego dużym problemem. Co moge zrobić aby pomóc.
    Pozdrawiam...
    Pokaż pełną treść pytania ›

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X