31-07-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Utrzymanie prawidłowej funkcji narządu wzroku ma ścisły związek ze zrównoważoną dietą. Zwyrodnienie plamki jest jedną z głównych przyczyn z nieodwracalnej utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia. Zdrowa dieta zawierająca duże ilości warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuły, groszek, brukselka, kukurydza może zapobiec utracie wzroku. I odwrotnie – dieta nieprawidłowa, na przykład niezdrowe jedzenie w barach szybkiej obsługi może przyczynić się do osłabienia wzroku i rozwoju zwyrodnienia plamki, fragmentu siatkówki odpowiadającego za najostrzejsze widzenie.
Luteina i zeaksantyna – dwa karotenoidy będące składnikiem barwnika plamki mają zasadnicze znaczenie dla ochrony wzroku. Wyniki badań naukowych dowiodły, że obydwa związki działają jak „wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne” filtrując światło niebieskie i chroniąc siatkówkę przed wpływem wolnych rodników. Obydwa karotenoidy są głównymi elementami systemu obronnego narządu wzroku. Należałoby zatem zwiększyć 3-4-krotnie spożycie warzyw zawierających luteinę i zeaksantynę, takich jak jarmuż, kapusta, szpinak, brokuły, groszek, brukselka, kukurydza, a także żółtka jajek. Wraz z wiekiem naturalny system obronny oka staje się coraz słabszy i wymaga wzmocnienia. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz luteiny i zeaksantyny często konieczne jest przyjmowanie suplementów diety, takich jak Ocuvite Lutein. Musimy zdawać sobie sprawę, że niezdrowe jedzenie jest nie tylko przyczyną otyłości, lecz może spowodować utratę wzroku.
Na podstawie materiałów Bausch&Lomb
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »