Strona głównaZdrowieMusli - najlepsza propozycja na śniadanie

Musli - najlepsza propozycja na śniadanie

Prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień.
Musli jest zdrowe, a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu stanowi idealny poranny posiłek. To połączenie płatków zbożowych, nasion i owoców. Całość jest źródłem łatwo przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych. Zawiera dużo błonnika, witamin, głównie z grupy B, a ich połączenie z mlekiem wzbogaca posiłek w wapń. Dodatkową zaletą jest stosunkowo niska zawartość tłuszczu. Spożywane każdego ranka musli pozytywnie wpływa na zrównoważenie i regenerację flory jelitowej. Właściwie skonstruowana dieta, dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ma podstawowe znaczenie dla zachowania zdrowia. Rozważne planowanie codziennego jadłospisu jest bardzo istotne, ponieważ niedobory pokarmowe ujawniają się dopiero po dłuższym czasie, a ich skutki mają negatywny wpływ na cały organizm.

Historia musli ma swoje korzenie na początku ubiegłego stulecia. Szwajcarski doktor Maximilian Bircher-Benner zaczął podawać swoim pacjentom w szpitalu dietę opartą na świeżych owocach i warzywach, które miały być częścią terapii. Zainspirowały go zwyczaje górskich przodków mieszkających w Alpach, którzy w swym porannym i wieczornym posiłku mieszali mleko, kaszę, ziarna owsa i jagody - na bazie tego pomysłu rozwinął swoją koncepcję musli.

Z czasem zaczęto produkować mieszanki różnych produktów. Kasze zostały zastąpione przez płatki, zarodki i kiełki zbóż, zawierające najbardziej cenne dla zdrowia składniki takie jak: sód, mangan, wapń, potas, cynk, fosfor, miedź, żelazo, witaminy, białko, tłuszcze i węglowodany.

Musli to źródło cennych składników dla naszego organizmu:

• płatki owsiane bogate w błonnik wspomagają układ pokarmowy i działają ochronnie na nasze serce obniżając poziom złego cholesterolu. Zawartość witamin z grupy B, żelaza i magnezu czyni je szczególnie atrakcyjnym śniadaniem, zwłaszcza dla niejadków, zaś niski indeks glikemiczny jest spełnieniem marzeń dietetyków;

• suszone owoce takie, jak: rodzynki, daktyle, śliwki, jabłka czy banany to naturalna słodycz i źródło błonnika oraz ważnych minerałów, jak żelazo czy potas, korzystnie wpływających na pracę przewodu pokarmowego i regulujących trawienie oraz zapewniających poczucie sytości;

• orzechy i nasiona urozmaicając teksturę porannych płatków dostarczają nam zdrowych nienasyconych tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i system hormonalnego, jak również witamin - B3 i E oraz żelaza, magnezu, cynku;

• ziarna słonecznika mają skład idealny dla serca: mało węglowodanów, mnóstwo żelaza, magnezu i witamin grupy B;

• mleko lub jogurt, z którymi musli jest spożywane, dostarczają niezbędnej porcji białka i witaminy D.

www.sante.pl

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy