12-07-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zgodnie z brytyjskim wskaźnikiem optymalnej ilość przyjmowanych środków odżywczych (Reference Nutrient Intake) kobiety powinny dostarczać sobie 7 mg cynku dziennie, mężczyźni - 9,5 mg.
Cynk jest minerałem, który bierze udział w reakcjach enzymatycznych w sposób bardziej intensywny niż jakikolwiek inny pierwiastek. Ponieważ rozpuszcza się w wodzie, gotowanie zmniejsza jego ilość.
Gdzie znaleźć cynk? Większość żywności pochodzenia zwierzęcego zawiera cynk, w tym owoce morza, czerwone mięso, jaja, ryby, drób, mleko, jogurty i sery. Cynk można znaleźć również w produktach pełnoziarnistych, orzechach, imbirze, gorczycy, papryce chili i pieprzu.
Działanie Cynk jest niezbędny dla zdrowego systemu odpornościowego, gojenia się ran, zachowania zmysłów smaku i węchu, syntezy DNA i prawidłowego działania wielu hormonów takich jak insulina, hormon wzrostu i hormony płciowe. Każda komórka potrzebuje cynku, aby się rozmnożyć.
Nadmiar szkodzi Toksyczność rzadko ma miejsce, ale z ostatnich badań wynika, że suplementy, które dostarczają 100 mg cynku dziennie i więcej mogą mieć wpływ na wzrost ryzyka raka prostaty u mężczyzn.
Niedobór także niebezpieczny Zbyt niski poziom cynku nierzadko notuje się u wegetarian, osób pozostających na niskokalorycznej diecie, nadużywających alkoholu oraz u ludzi starszych.
Symptomy niedoboru cynku to: utrata apetytu, pogorszenie funkcji zmysłów smaku i zapachu, problemy skórne, słabe gojenie się ran, owrzodzenia jamy ustnej lub nóg, biegunka, problemy menstruacyjne u kobiet i mała liczba plemników u mężczyzn.
Niedobór cynku jest dość powszechny. Nasza dieta zawiera zbyt dużo przetworzonej żywności, tłuszczu i cukru. Poprawa diety poprawia jednocześnie poziom cynku.
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »