Niewielu z nas wie, co to jest amarantus i dlaczego tak naprawdę jest ważny. A szkoda, gdyż jest to roślina cenna i użyteczna, o bardzo szerokim zakresie zastosowań. Amarantus to roślina nazywana często zbożem XXI wieku, chociaż znana była dobrze już Majom i innym rdzennym mieszkańcom Ameryki, gdzie stanowiła jedną z najważniejszych spożywczych roślin uprawnych obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli. Współczesne badania dowodzą, że amarantus jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i chorobę wieńcową.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Poza znanymi wszystkim sokami owocowymi na sklepowych półkach możemy coraz częściej znaleźć też soki warzywne. Warto po nie sięgnąć gdyż są nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy.
Jednym ze stałych składników naszej diety powinno być pełne ziarno – radzą dietetycy. Na sklepowych pólkach możemy znaleźć pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki do mleka.
Owoce są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, ochronne proteiny dla organizmu. Są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w wyniku palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenia. Fakty te są odpowiedzialne za niszczenie komórek, w wielu przypadkach nieodwracalne.
Problem z wypróżnianiem dotyczy coraz większej liczby osób. Powodem tej dolegliwości jest najczęściej niewłaściwa dieta, stres i nieaktywny tryb życia. Przedstawiamy kilka rad, w jaki sposób zniwelować tą przykrą dolegliwość.
Powinny go pić dzieci w okresie wzrostu, u których zaspokoi zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, jak również osoby starsze, zagrożone niedoborem wapnia i osteoporozą. Nie powinny zapominać o nim kobiety w ciąży – pomoże bowiem zniwelować ewentualne niedobory tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego, a także panie w czasie menopauzy – wartościowe składniki soku złagodzą jej przebieg.
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
Czy może być coś bardziej niebezpiecznego dla naszego układu krążenia niż nadmiar tłuszczu? Okazuje się, że tak. Naukowcy doszli do wniosku, iż jeszcze bardziej szkodliwy jest niedobór błonnika.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Przeciwutleniacze występujące w jabłkach – flawonoidy skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki, mają więc bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Należą do jednych z częstszych ale też najbardziej wstydliwych dolegliwości. Szacuje się, że na hemoroidy cierpi nawet do 30 procent dorosłych. Najbardziej narażone na tą chorobę są osoby prowadzące siedzący tryb życia, kobiety w ciąży oraz osoby po 50-tym roku życia.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków