Strona głównaZdrowieProdukty pełnoziarniste niwelują ryzyko raka trzustki

Produkty pełnoziarniste niwelują ryzyko raka trzustki

Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego pod przewodnictwem doktora June'a M. Chana przebadali 532 pacjentów chorujących na nowotwór trzustki oraz 1701 osób zdrowych. Obydwie grupy zostały wybrane przy uwzględnieniu kryteriów dotyczących wieku, procentowego udziału płci, masy ciała i występowania cukrzycy. Znaczącą różnicą było jedynie palenie papierosów, nałóg ten jest jednym z głównych czynników ryzyka pojawienia się raka trzustki.

Badania dowiodły, iż dorośli, którzy spożywają codziennie co najmniej dwie porcje produktów z pełnego ziarna, rzadziej zapadają na raka trzustki niż ci, którzy jedzą mniej niż jedną porcję pożywienia tego rodzaju. Osoby, których dieta była bogata w błonnik (przynajmniej najmniej 26,5 gramów dziennie) miały o 35% niższe ryzyko pojawienie się nowotworu w porównaniu do osób jedzących mniejsze ilości produktów z błonnikiem (15,6 gramów, bądź mniej).

"Okazuje się, że jedząc produkty z pełnego ziarna możemy nie tylko obniżyć ryzyko cukrzycy typu II czy chorób serca, ale również bardzo groźnego nowotworu," powiedział doktor June'a M. Chan.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy