Strona głównaZdrowieOdżywianie a choroby serca

Odżywianie a choroby serca

Czy może być coś bardziej niebezpiecznego dla naszego układu krążenia niż nadmiar tłuszczu? Okazuje się, że tak. Naukowcy doszli do wniosku, iż jeszcze bardziej szkodliwy jest niedobór błonnika.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać codziennie od 20 do 40 g. błonnika. Błonnik obniża poziom cholesterolu i stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Jest on niezwykle ważny dla prawidłowej przemiany materii, wspomaga też odchudzanie.

Naukowcy prowadzący badania nad skutkami niedoboru błonnika przeprowadzili eksperyment, w którym uczestniczyło 28 tys. osób. Uczestnicy zostali podzieleni na grupy, kryterium podziału była zawartość tłuszczu w codziennej diecie. Naukowcy zwrócili także uwagę na ilość dostarczanego do organizmu błonnika.

Okazało się, że na choroby serca i układu krążenia zapadają osoby, które jedzą stosunkowo mało tłuszczu i jednoczenie spożywają niewielkie ilości pokarmów bogatych w błonnik.

Na podstawie dokonanych obserwacji naukowcy uznali, iż to niedobór błonnika, a nie nadmiar tłuszczu jest główną przyczyną problemów z układem krążenia.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy