29-03-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jednym ze stałych składników naszej diety powinno być pełne ziarno – radzą dietetycy. Na sklepowych pólkach możemy znaleźć pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki do mleka.
Produkty pełnoziarniste powstają z ziarna mielonego razem z jego zewnętrzną okrywą. To właśnie w tej zewnętrznej warstwie znajduje się najwięcej witam, składników mineralnych i błonnika.
Pełnoziarniste produkty to doskonałe źródło żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Pieczywo oraz makarony z pełnego ziarna są też bogate w błonnik, składnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Niedobory błonnika prowadzą do problemów z przemianą materii, wywołują nadwrażliwość przewodu pokarmowego. Do dobroczynnych właściwości błonnika należy m.in. obniżanie cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Zdaniem naukowców pełnoziarniste produkty przyczyniają się do obniżenia ryzyka chorób seraca oraz udaru mózgu.