04-09-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przeciwutleniacze występujące w jabłkach – flawonoidy skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki, mają więc bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Flawonoidy, czyli grupa polifenoli występujący w jabłkach, mają zbawienny wpływ na organizm człowieka. Ich podstawowe działanie to „wymiatanie” wolnych rodników – powstających w procesie metabolizmu pochodnych tlenu, których nadmiar bardzo nam szkodzi.
Wolne rodniki atakują DNA i zmieniają jego kod, powodując powstawanie nowotworów, czyli mnożących się bez planu zmutowanych komórek. Atakują także białka we wszystkich komórkach, wywołując gwałtowne starzenie się całego organizmu – widać to po skórze, która staje się sucha i zwiotczała, po tworzących się zmarszczkach.
Efektem ich nadmiaru jest także miażdżyca tętnic oraz wiele innych poważnych schorzeń – cukrzyca, nadciśnienie, skleroza, alergie, stany zapalne trzustki, wrzody żołądka, reumatyzm.
Zawarte w jabłkach polifenole neutralizują działanie wolnych rodników, które mogą powodować raka i starzenie się organizmu. Stanowią broń w walce z nowotworami, wzmacniają też układ odpornościowy, mięśnie i układ nerwowy, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają infekcjom i pomagają pozbyć się wszelkich toksyn z organizmu. Są pyszną owocową leczniczą miksturą – panaceum na cywilizacyjne choroby i sposobem na przedłużenie młodości.