Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech, pokazują, że żelazo jest niezbędne organizmowi do przetrwania, ale jego zbyt wysokie ilości mogą być szkodliwe i prowadzić nawet do niewydolności organów. Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Heidelbergu odkryli, że białka regulujące poziom żelaza (IRP) są niezbędne komórce do przeżycia, ponieważ dbają o zachowanie prawidłowego bilansu żelaza. W szczególności białka IRP odgrywają zasadniczą rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy mitochondriów - energetycznej maszynowni komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism.
Za oknem szaleje jesień - niestety ta brzydsza jej część. Pada śnieg, deszcz i wieje porwisty wiatr. Ludzie chętnie przemykają jedynie do samochodów i na przystanki, a po powrocie do domu rozgrzewają się herbatą z sokiem z malin. To też czas, w którym rewelacyjnie sprzedają się suplementy mające pomóc nam zdrowo przetrwać tę pluchę i szarugę. Eksperci z sagazone proponują proste rady, które bez większych nakładów finansowych pozwalają zapobiec spadkowi formy i być pełnym energii.
Prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Na wiosnę warto pomyśleć nie tylko o domowych porządkach, lecz także o własnej kondycji. Oczyszczenie organizmu to sposób na lepsze samopoczucie i smukłą sylwetkę. Z pomocą przychodzą otręby. W smaczny i łatwy sposób pomogą odzyskać życiową energię oraz znów poczuć się lekko.
Banany to naturalny medykament na liczne schorzenia. Pomagają zapobiec atakowi serca i zmniejszyć ryzyko zawału.
Pomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Niewielu z nas wie, co to jest amarantus i dlaczego tak naprawdę jest ważny. A szkoda, gdyż jest to roślina cenna i użyteczna, o bardzo szerokim zakresie zastosowań. Amarantus to roślina nazywana często zbożem XXI wieku, chociaż znana była dobrze już Majom i innym rdzennym mieszkańcom Ameryki, gdzie stanowiła jedną z najważniejszych spożywczych roślin uprawnych obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli. Współczesne badania dowodzą, że amarantus jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i chorobę wieńcową.
Czy wiesz, że: z liści ananasa jadalnego produkuje się włókna pina, które są równie delikatne, co najszlachetniejszy jedwab? Że nazwa "ananas" pochodzi od indyjskiego słowa "nana", czyli zapach"? Że w XVIII wieku uprawę ananasów w Polsce zapoczątkował Stanisław Poniatowski przez założenie w Warszawie ogrodów Frascati?
Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Kuchnia bez pomidorów? Niemożliwe. O włoskiej czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, rodzima, polska kuchnia nie istnieje bez pomidorów. Nie sposób przecież wyobrazić sobie menu bez ulubionej zupy pomidorowej, albo frytek bez keczupu.
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.