Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Żelazo jest jednym z pierwiastków, które są nam niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Osoby, które mają słabą przyswajalną tego pierwiastka, wegetarianie, osoby zrzucające zbędne kilogramy czy kobiety z obfitym krwawieniem miesiączkowym, powinny przyjmować żelazo, aby zapobiegać anemii. Zalecany jest jednak rozsądek w suplementacji żelaza – może ono np. przyspieszać rozwój chorób nowotworowych.
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Każdemu zdarza się odczuwać znużenie i zniechęcenie. Jeśli takie samopoczucie nie ma u podstaw poważniejszych dolegliwości, a po prostu dokucza od czasu do czasu, istnieją proste sposoby na walkę z nim. Poniżej kolejne wskazówki. Uczeni gwarantują, że podniosą chęć do działania.
105-latka z Teksasu wyjaśnia z czego z menu nie należy rezygnować, by cieszyć się długim zdrowym życiem. Jej rekomendacja jest dość zaskakująca...
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Mężczyźni, którzy zażywają duże dawki witaminy C, mogą mieć dwukrotnie ryzyko kamieni nerkowych niż pozostali panowie.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.