Strona głównaZdrowieZdrowotne właściwości marchwi

Zdrowotne właściwości marchwi

Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
Zdrowotne właściwości marchwi [© Johnny Lye - Fotolia.com] Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, jej najcenniejszym składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jednak jest silnym przeciwutleniaczem, chroniąc nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Marchew zawiera beta-karoten może więc stać się naszą codzienną, naturalną szczepionką przeciwko nowotworom, chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się.

Korzeń marchewki to naturalna skarbnica cennych wartości odżywczych, której nie sposób przecenić. Poza dużymi ilościami beta-karotenu, czyli prowitaminy A, warzywo to bogate jest także w witaminy B1, B2, PP, K i C. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas – to im właśnie zawdzięczmy jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie. Prowitamina A wspaniale działa na wzrok.

Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.

Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu – czyni ją to skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Bogactwo wartości odżywczych zawartych w marchewce działa wzmacniająco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i poprawia metabolizm.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 14:51:30, 29-04-2011 ~gość: 178.37.1.xxx

    lubię marchewkę ;P
  • 14:52:09, 29-04-2011 ~gość: 178.37.1.xxx

    ja też ;d
  • 15:23:15, 03-07-2011 ~gość: 77.87.216.xxx

    I ja, i ja!!!
  • 14:58:42, 05-07-2011 ~gość: 80.51.142.xxx

    surowa najlepsza!
  • 15:35:52, 07-09-2011 ~gość: 83.5.231.xxx

    ja jem przepyszną marchewkę na surowo i jeszcze w postaci suszonych chrupków cripsy - są świetne. mają posmak papryki i jest to niekonwencjonalny pomysł na przekąskę w ciągu dnia



    - daga
  • 12:36:04, 08-09-2011 Irena13

    Jem marchew bardzo często, a od teraz będę jadła jeszcze częściej.
  • 20:00:47, 09-09-2011 zosinek

    W latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku mój syn brał do szkoły oprócz kanapek codziennie marchewkę.Koledzy sobie pokpiwali aż donieśli o tym wychowawczyni. pani pochwalila go i od tej pory większość dzieci przynosila do szkoły marchewkę.
  • 23:36:42, 12-02-2012 ~gość: 188.47.159.xxx

    Od dziś jem codziennie marchewkę
  • 12:40:59, 15-02-2012 tomeh

    marchewka jest zdrowa o ile naturalna bez pryskania co trudno nabyć
  • 12:16:58, 18-02-2012 Opcja

    Nic tylko codziennie wcinać marchewkę.

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy