Strona głównaZdrowiePięć najlepszych warzyw w zimowej diecie

Pięć najlepszych warzyw w zimowej diecie

Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Brukselka

© Betsy Baranski - Fotolia.com

Brukselka zawiera duże ilości witaminy C - silnego przeciwutleniacza i potencjalnego pogromcy przeziębień. Wspomniane warzywo oferuje jej średnio o 50 proc. więcej niż pomarańcze. Cztery do sześciu główek wystarcza do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C. Poza tym brukselka zawiera także związki azotu zwane indolami, które są związane z działaniami przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi. Brukselka są również doskonałym źródłem kwasu foliowego, błonnika, witaminy K i magnezu.
 
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy