01-11-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Zmiany, jakich doświadcza się wraz z wiekiem, skutkują koniecznością modyfikacji dotychczasowego menu - dostosowaniu go do nowych potrzeb, tak, by uzupełniało ewentualne niedobory składników odżywczych.
MetabolizmZmiany dotyczą:
- zmniejszonej tolerancji glukozy
Z każdą dekadą życia stężenie glukozy we krwi wzrasta o 1,5 mg / dl, co prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy i w niektórych przypadkach do rozwoju ;
- zmniejszenia spoczynkowego tempa metabolizmu (resting metabolic rate, RMR)
Wraz z wiekiem ludzie stają się mniej aktywni fizycznie ich RMR (energia, jakiej organizm potrzebuje do procesów takich jak oddychanie, trawienie, krążenie krwi, itp.) może zmniejszyć się nawet o 20%. W przypadku, gdy nie zmieni się ilości spożywanych posiłków, nadmiar dostarczanej energii będzie przechowywany w postaci tłuszczu prowadząc do ;
- pogorszenia czynności układu krążenia
Seniorzy są bardziej narażeni na nadciśnienie, ponieważ ich naczynia krwionośne stają się mniej elastyczne. Podwyższony poziom cholesterolu prowadzi do chorób i niewydolności serca. Czynniki, takie jak otyłość, nadmierne spożywanie , palenie tytoniu i cukrzyca znacząco przyczyniają do zwiększonego prawdopodobieństwa chorób sercowo-naczyniowych u ludzi starszych;
Problem ten może przybrać ciężką formę - utraty do 60% normalnej funkcji nerek w wieku 60 - 80 lat.
Trawienie Zaburzenia wynikają m. in., z:
- osłabienia produkcji i wydajności enzymów trawiennych (przykładowo u seniorów występuje czasem spadek ilości laktazy, enzymu potrzebnego do trawienia laktozy, co utrudnia trawienie produktów mlecznych, a tym samym powoduje zmniejszenie ilości wchłaniania wapnia, co może prowadzić do );
- zmniejszenia wytwarzania kwasu żołądkowego, które może występować nawet u 30% osób starszych; dolegliwość prowadzi do obniżenia absorpcji witaminy B12, co powoduje niedokrwistość złośliwą lub zespół rozrostu bakteryjnego w jelicie cienkim i zaburza wchłanianie składników odżywczych;
- zaparcia są powszechnym problemem u seniorów ze względu na wolniejsze ruchy jelit wywołane niedostatecznym spożyciem płynów i błonnika oraz siedzący tryb życia. Badania wykazały, że starsi ludzie, którzy cierpią z powodu zaparć, jedzą mniej posiłków dziennie, piją zbyt mało płynów i cierpią na depresję. Ponadto niektóre leki mogą wywoływać podobne zaburzenia.
Usta i zębyZaburzenia dotyczą:
- suchości w ustach lub kserostomii wynikającej z nieodpowiedniej produkcji śliny (występuje u więcej niż 70% populacji seniorów i ma wpływ na absorpcję składników odżywczych. Kserostomia sprawia, że żucie i połykanie pożywienia staje się trudne i prowadzi do unikania suchych, chrupiących lub lepkich produktów;
- utraty zębów i źle dopasowanych protez; może to istotnie wpłynąć na zdolność do żucia jedzenia. Ludzie, którzy noszą protezy, przeżuwają pokarmy o 85% mniej efektywnie niż osoby mający własne uzębienie. W konsekwencji osoby starsze nierzadko unikają jedzenia świeżych owoców i warzyw, co skutkuje niedoborami żelaza, witaminy C i beta-karotenu.
Zmysły- zaburzona percepcja smaku (dysguezja) i zaburzenie powonienia (hiposmia) występują najczęściej u osób starszych często w wyniku m. in. choroby Alzheimera, przyjmowania określonych leków, zabiegu chirurgicznego, radioterapii i normalnego procesu starzenia. W ich efekcie starsi ludzie odczuwają mniej przyjemności z jedzenia, co powoduje zmniejszenie ilości i jakości posiłków, a także wyższe ryzyko zatrucia pokarmowego (trudniej jest bowiem ocenić czy dany produkt nadaje się do spożycia). Dysgeuzja i hiposmia osłabiają reakcje metaboliczne - wydzielanie śliny, kwasu żołądkowego, enzymów trzustkowych i insuliny;
- problemy ze wzrokiem redukują siłę efektów wizualnych posiłku polegających na wzrost łaknienia, co może prowadzić do ograniczenia ilości jedzenia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »