Strona głównaZdrowieNawet chude czerwone mięso zagraża zdrowiu serca

Nawet chude czerwone mięso zagraża zdrowiu serca

Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
© Jacek Chabraszewski - Fotolia.comNaukowcy z Cleveland Clinic w Ohio podejrzewają, że coś innego w niż tłuszcz zwiększa ryzyko chorób serca. Chude czerwone mięso cechuje się bowiem stosunkowo niską zawartością tłuszczów nasyconych, a mimo to jego wyższe spożycie wiąże się z większym prawdopodobieństwem chorób serca. Uczeni postanowili przeprowadzić badania w celu oceny przetwarzania karnityny przez organizm.

Okazało się, że pewne bakterie rozbijają substancję, która przekształca się w gaz. Ten z kolei przekształca się w wątrobie w inny związek tlenek trimetyloaminy (TMAO).

Wspomnianemu procesowi towarzyszyło nagromadzenie tłuszczu naczyniach krwionośnych. TMAO zmienił sposób metabolizowania powodując zintensyfikowane odkładanie go w tętnicach.

Autorzy badań zaznaczają, że te wyniki nie powinny skłaniać do zupełnego unikania czerwonego mięsa - jest ono bowiem ważnym źródłem niezbędnych składników spożywczych, m. in. i .

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Nature Medicine.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy