Zapalenie jelita grubego – jakie jedzenie pomoże
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. czytaj całość ›
Choroby serca i depresja – łączy je stan zapalny
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. czytaj całość ›
Naturalna substancja w kawie pomaga powstrzymać starzenie się mięśni
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. czytaj całość ›
Pokaż wszystkie wiadomości działu zdrowie ›
92% Polaków twierdzi, że unikanie stresu skutecznie chroni przed chorobami serca - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia". Umiejętność rozpoznawania stresujących sytuacji i radzenia sobie ze stresem ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. czytaj całość »
Wygląd skóry jest probierzem, według którego ocenia się czyjś wiek. Z czasem cera pogarsza się, skóra traci jędrność i elastyczność, następuje jej zwiotczenie, pojawiają się i z upływem lat pogłębiają zmarszczki. czytaj calość ›
Miodla indyjska (inaczej: melia indyjska, Azadirachta indica) ma długą historię zastosowania w Indiach. Ekstrakty z kory i liści rośliny były polecane na rozstrój przewodu pokarmowego, owrzodzenia skóry, infekcje i malarię. Gałązki drzewa były stosowane jako szczoteczki do zębów i żel z liści używano do zwalczania chorób przyzębia. czytaj całość ›
stres udar nadciśnienie demencja choroby serca cukrzyca aktywność fizyczna dieta depresja otyłość