Jak się wydaje, nadciśnienie przyspiesza osłabienie funkcji poznawczych u osób w średnim i starszym wieku, a leczenie tej dolegliwości może spowolnić proces rozwoju wspomnianych zaburzeń.
Starzenie się ludzi (i zwierząt) to program biologiczny, w ramach którego długość życia każdego gatunku jest mniej lub bardziej z góry określona. Jak się okazuje, metylacja DNA, czyli proces odpowiedzialny za wiele procesów związanych z rozwojem organizmów, ulega związanym z wiekiem zmianom.
Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w cukier, sód i przetworzone mięso oznacza zdrowe starzenie się komórek u kobiet.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Starsze osoby o szczuplejszej sylwetce lub szybko tracące na wadze są bardziej narażone na rozwój demencji, szczególnie, jeśli we wcześniejszych latach miały nadwagę lub otyłość.
Programy badań przesiewowych na raka cieszą się większą popularnością w okolicach urodzin pacjentów lub innych ważnych dni w kalendarzu, takich jak Boże Narodzenie i Nowy Rok.
Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, którego pomiar jednak mieści się w zakresie uważanym za normę, są narażone na przyspieszone starzenie się mózgu, ostrzegają uczeni z Australian National University (ANU).
Starzenie się wywołuje istotne zmiany w mikrobiomie ludzkiego jelita cienkiego, inne niż te spowodowane lekami lub chorobami.
Celebryci zapewniają, że post przerywany w różnej formie to świetna metoda utraty na wadze. Taki sposób odżywiania się jest obecnie po prostu modny, ale także nauka potwierdza, że poszczenie dwa dni w tygodniu lub ograniczanie spożywania jedzenia do ośmiogodzinnego okna każdego dnia prowadzi do utraty wagi.
Osoby z rodzinną historią choroby afektywnej dwubiegunowej mogą „starzeć się" szybciej niż pozostali.
Życie to seria wyborów. Każdorazowo, gdy podejmujesz decyzję, istnieje możliwość, że sprawy nie potoczą się zgodnie z oczekiwaniami (to ryzyko) lub stanie się coś złego (to strata). Niechęć do podejmowania ryzyka i doświadczenia straty mają przemożny wpływ na to, jak podejmujemy decyzje.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.