08-09-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Przyjrzano się kilku rodzajom i stwierdzono, że flawony i antocyjany mogą mieć najsilniejsze działanie ochronne.
Flawonoidy to naturalnie występujące w roślinach związki uważane za silne . Uważa się, że zbyt mała ilość antyoksydantów mieć wpływ na wraz z wiekiem.
- Istnieje coraz więcej dowodów na to, że flawonoidy są potęgą, jeśli chodzi o zapobieganie osłabieniu zdolności myślenia wraz z wiekiem. Nasze wyniki są pocieszające, ponieważ pokazują, że wprowadzenie prostych zmian w diecie może zapobiec problemom poznawczym - mówi dr Walter Willett z Harvard University w Bostonie.
W trwającym ponad 20 lat badaniu wzięły udział tysiące kobiet i mężczyzn około pięćdziesiątki. Uczestnicy kilkakrotnie na przestrzeni tego czasu wypełniali kwestionariusze dotyczących tego, jak często jedli różne produkty. Dwukrotnie oceniano możliwości poznawcze badanych.
Osoby z grupy, której dieta była najbogatsza we flawonoidy, dostarczały sobie średnio około 600 miligramów tych związków każdego dnia, tymczasem w jadłospisie tych, którzy jedli ich najmniej, było około150 mg flawonoidów. Gdzie znaleźć te substancje? Przykładowo, truskawki zawierają około 180 mg flawonoidów na 100 g porcji, podczas gdy jabłka około 113 mg.
Po uwzględnieniu czynników, takich jak wiek i całkowite spożycie kalorii, osoby, które miały więcej flawonoidów w swojej diecie, cechowały się niższym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych. Grupa o najwyższej zawartości flawonoidów odznaczała się o 20 proc. niższym prawdopodobieństwem osłabienia funkcji poznawczych niż osoby z grupy o najmniejszej dawce opisywanych związków.
Przyjrzano się także poszczególnym flawonoidom. Flawony znajdujące się w niektórych przyprawach oraz żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach, mają najsilniejsze właściwości ochronne i wiążą się z 38-procentowym osłabieniem ryzyka zaburzeń funkcji poznawczych, co jest równoznaczne z młodszym biologicznie wiekiem o trzy do czterech lat. Papryka zawiera około 5 mg flawonów na 100 g porcji. z kolei znajdują się w m. in. w jagodach, jeżynach i wiśniach i wiążą się ze zmniejszeniem o 24 proc. prawdopodobieństwa osłabienia poznawczego. Jagody zawierają około 164 mg antocyjanów na 100 g tych owoców.
Uczestnicy, którzy z czasem poznawczo radzili sobie najlepiej, jedli średnio co najmniej pół porcji dziennie produktów takich, jak sok pomarańczowy, pomarańcze, papryka, seler, , sok grejpfrutowy, jabłka i gruszki - mówi dr Willett. - Jakkolwiek możliwe jest, że działają tutaj inne fitozwiązki, kolorowa dieta bogata we flawonoidy - a w szczególności flawony i antocyjany - to dobry sposób na dbanie o długoterminowe zdrowie mózgu. I nigdy nie jest za późno, by wprowadzić taką dietę, ponieważ zaobserwowaliśmy te ochronne efekty, niezależnie od tego, czy ludzie mieli flawonoidy w swojej diecie 20 lat temu, czy też zaczęli je włączać do swojego menu niedawno - dodaje dr Willett.
The study was supported by the National Institutes of Health.
Na podstawie: