Osoby podejmujące energiczną aktywność fizyczną, taką jak jogging lub sporty wyczynowe, na obszarach o większym zanieczyszczeniu powietrza, mogą uzyskać mniejsze korzyści z tych ćwiczeń, jeśli chodzi o niektóre markery chorób mózgu.
Na wiek biologiczny mogą wpływać czynniki środowiskowe, takie jak palenie papierosów czy dieta, więc odbiega on od wieku metrykalnego obliczanego na podstawie daty urodzenia. Teraz opracowano skuteczny sposób na precyzyjne oszacowanie wieku biologicznego.
Optymalny poziom witaminy D jest różny w różnych populacjach. Problem niedoboru tej witaminy D ciągle jest dość powszechny, stąd warto zwrócić uwagę na czynniki, które wpływają na jej syntezę.
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Na Uniwersytecie Florydy wykazano, że nieinwazyjna stymulacja mózgu złagodziła objawy depresji i lęku u osób starszych.
Szacuje się, że do 2050 roku prawie miliard ludzi będzie cierpiało na chorobę zwyrodnieniową stawów, najczęstszą postać zapalenia stawów. Obecnie zmaga się z nią aż 15 proc. osób w wieku powyżej 30 lat.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Można by pomyśleć, że związana z wiekiem demencja towarzyszyła nam od zawsze, a jej początki sięgają starożytnego świata. Jednak w klasycznych greckich i rzymskich tekstach medycznych poważna utrata pamięci jest omawiana niezwykle rzadko.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.