22-01-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w cukier, sód i przetworzone mięso oznacza zdrowe starzenie się komórek u kobiet.
- Kluczowy wniosek jest taki, że zdrowa dieta może pomóc nam w zachowaniu zdrowych komórek i uniknięciu niektórych chorób przewlekłych. Potrzebna jest poprawa ogólnej jakości diety, a nie poszczególnych produktów spożywczych czy określonych składników - mówi Cindy Leung z Uniwersytetu Michigan.
Aby ocenić, jak szybko starzeją się komórki, sprawdzono długość telomerów. Telomery to struktury DNA zlokalizowane na końcach chromosomów, które zapewniają stabilność kodu DNA i chronią go. jest najsilniejszym wskaźnikiem długości telomerów - skracają się one podczas każdego cyklu komórkowego.
Jak się okazuje, telomery skracają się też pod wpływem czynników behawioralnych, środowiskowych i psychologicznych. Im są krótsze zaś, tym silniejsze jest ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych .
Przebadano ponad 5 tysięcy zdrowych osób, które stosowały różne diety. W przypadku kobiet zdrowa dieta wiązała się z większą długością telomerów.
- Byliśmy zaskoczeni, że wyniki były spójne, niezależnie od zastosowanego przez nas wskaźnika jakości diety. Cztery sposoby odżywiania się (w tym dieta śródziemnomorska ) obejmowały duże ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i białka roślinnego oraz niewielkie dawki cukru, sodu oraz czerwonego i przetworzonego mięsa - wskazuje Leung.
- Ogólnie rzecz ujmując, przestrzeganie tych wytycznych wiąże się z posiadaniem dłuższych telomerów i zmniejsza ryzyko poważnej choroby przewlekłej - wyjaśnia Leung. U mężczyzn jednak wyniki były nieistotne statystycznie.
- Możliwe, że nie wszystkie produkty w równym stopniu wpływają na długość i potrzeba większych ilości produktów ochronnych, aby zneutralizować szkodliwe działanie tych pozostałych. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby to dokładniej ustalić - mówi Leung.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »