Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Naukowcy z University of Colorado znaleźli odpowiedź na pytanie, dlaczego maksymalne tętno (największa liczba uderzeń na minutę, z jaką serce może tłoczyć krew przy maksymalnym obciążeniu) zmniejsza się wraz z wiekiem.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Palacze w średnim wieku, którzy mają silnie pomarszczone twarze, są pięć razy bardziej narażeni na przewlekłą chorobę płuc niż ich rówieśnicy.
Seniorzy często angażujący się w aktywność fizycznej i ograniczający czas pozostawania w pozycji siedzącej cechują się lepszym ogólnym stanem zdrowia fizycznego i psychicznego niż pozostali.
Szybkość chodzenia 45-latków, a zwłaszcza najszybsza prędkość, z jaką spacerują, może stanowić marker starzenia się mózgu i calego organizmu.
Ograniczenia ruchowe są papierkiem lakmusowym sposobu starzenia się, mówią geriatrzy z University of Alabama.
Możliwości funkcjonalne osób starszych są obecnie lepsze w porównaniu z osobami w tym samym wieku żyjącymi trzy dekady temu.
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Wraz ze wzrostem średniej długości życia zwiększa się też liczba chorób związanych z wiekiem, w tym sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej w wyniku starzenia się. Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei wykazali, że dobrze znany lek może opóźniać związane z wiekiem osłabienie mięśni.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Nowe badanie wskazuje, że już jedna noc z niedostateczną ilością snu, sprzyja pogłębieniu procesu starzenia się u osób starszych.
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.