Życie to seria wyborów. Każdorazowo, gdy podejmujesz decyzję, istnieje możliwość, że sprawy nie potoczą się zgodnie z oczekiwaniami (to ryzyko) lub stanie się coś złego (to strata). Niechęć do podejmowania ryzyka i doświadczenia straty mają przemożny wpływ na to, jak podejmujemy decyzje.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
Wraz z wiekiem mózg „płaci" za zwiększone obciążenie serca, ponieważ z biegiem lat duże tętnice organizmu sztywnieją, powodując uszkodzenie m. in. najmniejszych naczyń krwionośnych w mózgu.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Od dziesięcioleci rośnie liczba osób, które dożywają wieku powyżej 100 lat - udaje się to prawie pół miliona osobom na całym świecie.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Kanadyjscy uczeni opracowali specjalny kalkulator online, który umożliwia osobom w wieku powyżej 55 lat lepsze zrozumienie stanu zdrowia ich mózgu i zmniejszenie ryzyka zdiagnozowania u nich demencji w ciągu kolejnych pięciu lat.
Badania z 42 instytucji z 14 krajów dostarczają nowych informacji na temat teorii starzenia się - jak się wydaje, każdy gatunek ma względnie stałe tempo tego procesu.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Jeśli pochodzisz z rodziny, w której ludzie zwykle dożywają późnej starości, prawdopodobnie będziesz mieć lepsze funkcje poznawcze (zdolność jasnego myślenia, uczenia się i zapamiętywania) na starość niż osoby z rodzin, w których ludzie umierają młodziej.
Odmłodzony, czyli bogatszy mikrobiom (bakterie jelitowe) wzmacnia układ odpornościowy.