Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.
Świat tyje. Szczególnie USA i Europa, ale zjawisko zatacza coraz szersze kręgi... Odpowiedź na pytanie, dlaczego tak się dzieje jest dość prosta - winna jest nasza dieta i brak aktywności fizycznej. Dokładniejsze zaś przyczyny przedstawiamy poniżej.
Łatwo nabywane nawyki w dłuższej perspektywie mogą być groźne dla naszych zębów. Zwróć uwagę na te zachowania, a uchronisz się przed różnymi problemami stomatologicznymi.
Jeśli jednym z twoich postanowień noworocznych jest prowadzenie zdrowszego stylu życia, masz większe szanse na lepsze samopoczucie i ochronę przed różnymi chorobami.
Napoje słodzone nie są najlepszy wyborem dietetycznym. Duża ilość kalorii zwiększa ryzyko m. in. nadmiaru cholesterolu oraz wystąpienia cukrzycy.
Ścisłe przestrzeganie diety na bazie roślin (obejmującej jednocześnie niską ilość produktów pochodzenia zwierzęcego) wiąże się z o 20 procent niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Ci, którzy często piją słodkie napoje, mają więcej trzewnej tkanki tłuszczowej tj. większą tzw. otyłość brzuszną.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Picie napojów słodzonych cukrem może tłumić kortyzol, hormonu stresu, a także reakcje w mózgu na stres.
Słodkie napoje stały się bardzo popularne. Sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi. Tymczasem zawierają tyle cukru, że mogą zniweczyć efekty najbardziej restrykcyjnej diety. Nie tylko - przyczyniają się też do intensyfikacji problemów z wagą.
Największy na świecie producent napojów zamierza usunąć bromowany olej roślinny z wszystkich napojów w USA do końca tego roku. Rezygnacja ze składnika jest wywołana działaniem aktywistów na rzecz zdrowej żywności.
Kobiety po menopauzie regularnie sięgające po słodkie napoje mają wyższe ryzyko rozwoju zależnego od estrogenów raka endometrium typu I.