Strona głównaZdrowieJeśli chcesz zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, ogranicz te produkty

Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, ogranicz te produkty

Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, ogranicz te produkty [Fot. Randy Anderson - Fotolia.com] Musisz zmniejszyć ilość białego pieczywa, czerwonego mięsa i słodzonych napojów, jeśli chcesz uchronić się przed i innych form raka .

Wspomniane produkty zwiększają stan zapalny w organizmie, a to z kolei wiąże się z wyższym prawdopodobieństwem zachorowania na raka jelita grubego.

Już wiele wcześniejszych badań łączyło sposób odżywiania się z poziomem ryzyka rozwoju nowotworów jelit, w tym szczególnie raka okrężnicy i odbytu. Nowe testy wykazały, że ograniczenie stanów zapalnych wywoływanych niewłaściwą dietą może być jedną z dróg zmniejszenia ryzyko zachorowania na wspomniane rodzaje raka.

Do takich wniosków uczeni doszli po przeanalizowaniu zbieranych przez ćwierć wieku danych ponad 121 tysięcy osób. Uczestnicy wypełniali dokładne kwestionariusze dotyczące stosowanej przez nich diet co cztery lata. Ustalono, że ludzie, którzy serwowali sobie jedzenie wywołujące stany zapalne, byli o 37 proc. bardziej narażeni na raka okrężnicy i o 70 proc. bardziej zagrożeni rakiem odbytu w porównaniu z osobami, których diety zawierały najmniejsze ilości takich produktów.

Przetworzone mięso, czerwone mięso, biała mąka i to artykuły w najwyższym stopniu powiązane z zapaleniem sprzyjającym nowotworom. Tymczasem zielone warzywa liściaste, ciemnożółte warzywa, produkty pełnoziarniste, kawa i soki owocowe wydawały się zmniejszać stany zapalne. Najlepszy efekt ochronny uzyskiwali ci, którzy stosując zdrowy sposób odżywiania się, jednocześnie ograniczyli poziom spożywania alkoholu. Co wiecej, dostrzeżono, że skutki jedzenia dużej ilości zdrowych produktów mogą być ograniczone dołączaniem tych niebyt zdrowych - np. sama w sobie kawa pomagała osłabić stany zapalne, ale nie miała już takiej „mocy", gdy wsypywano do niej dwie czy trzy łyżeczki cukru.

Wyniki badań zostały opublikowane w magazynie JAMA Oncology.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X