29-05-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Słodkie napoje stały się bardzo popularne. Sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi. Tymczasem zawierają tyle cukru, że mogą zniweczyć efekty najbardziej restrykcyjnej diety. Nie tylko - przyczyniają się też do intensyfikacji problemów z wagą.
W kalifornijskim parlamencie ma się odbyć głosowanie, które zadecyduje czy producenci będą musieli umieszczać etykiety ostrzegawcze na butelkach. Teraz także w Wielkiej Brytanii odezwały się podobne apele - Simon Capewell profesor zdrowia publicznego z Uniwersytetu w Liverpoolu, podkreśla, że ostrzeżenia na opakowania napojów energetycznych to dobry pomysł. Jego zdaniem produkty tego rodzaju powinny być tak oznakowane tak jak .
Jak wskazuje prof. Capewell, wykazano, że ostrzeżenia na produktach szkodzących zdrowiu są skuteczne. A zatem warto je zastosować także na napojach energetyzujących.
Większość napojów tego typu zawiera ogromne ilości cukru, a stanowi on coraz silniejszy czynnik nadwagi, otyłości i chorób serca, uważa Capewell. Dodaje, że zgodnie z ankietą BBC, 60 proc. respondentów popiera ostrzeżenia dotyczące zdrowia podobne do tych na opakowaniach papierosów. Co więcej, 70 proc. badanych jest za zakazem lub ograniczeniem słodkich napojów w szkołach.
Prof. Capewell napisał tekst opublikowany na łamach British Medical Journal, w którym informuje, że w Wielkiej Brytanii jedna trzecia dzieci oraz dwie trzecie dorosłych jest lub ma nadwagę.
Szacuje się, że gdyby konsumpcja słodkich napojów została zmniejszona o połowę, to dzienne spożycie kalorii spadłoby o 50 do 100 kcal. Słodkie napoje stały się wszechobecne i wielu sięga po nie bez zastanowienia.
A skąd wiadomo, że to słodkie napoje są winne problemom z wagą i kłopotom zdrowotnym? Z europejskich badań wynika, że osoby, które codziennie wypijają ponad jedną puszkę napojów, cechują się o 22 proc. wyższym ryzykiem w porównaniu do ludzi serwujących sobie mniej niż jedną puszkę tego produktu miesięcznie.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »