07-09-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Napoje słodzone nie są najlepszy wyborem dietetycznym. Duża ilość kalorii zwiększa ryzyko m. in. nadmiaru cholesterolu oraz wystąpienia cukrzycy.
![Słodkie napoje „zabronione”. Nie chcesz chorować, pij wodę. [© Kwangmoo - Fotolia.com] Słodkie napoje „zabronione”. Nie chcesz chorować, pij wodę. [© Kwangmoo - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Slodkie-napoje-8222-zabronione-8221-Nie-chcesz-chorowac-pij-wode_img57d0a956ec03a.jpg)
Dosładzane soki oraz inne stały się bardzo popularnym składnikiem naszej diety. I to one według badaczy są winne zwiększającemu się problemowi otyłości oraz innych kłopotów zdrowotnych. Zamienienie już jednego takiego napoju na wodę zaś daje ważne korzyści.
Amerykańscy uczeni przeanalizowali dane zebrane w Narodowym Programie Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES - National Health and Nutrition Examination Survey) i odkryli, że ograniczenie spożywania słodkich napojów może być ważnym elementem walki z nadwagą oraz określonymi chorobami, np. .
Uczeni z Virginia Tech odkryli, że osoby, które zamieniły jeden ok. 240-mililitrowy słodki napój (np. gazowany, napój energetyczny albo kawę z cukrem) - na taką samą ilość wody, zmniejszyły całkowity procent kalorii pochodzących z napojów z 17 do 11 procent.
Nawet ci, którzy spożywali więcej słodkich napojów dziennie, doświadaczali korzyści z wymiany jednego z nich na wodę. Ilość kalorii pochodzących z napojów spadła u nich do mniej niż 25 procent całego dziennego spożycia kalorii, mówią badacze. Zgodnie z dietetycznymi wytycznymi, jedynie do10 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno pochodzić z dodatkowego cukru.
Co więcej, odkryto, że zastąpienie jednego słodkiego napoju wodą skutkuje zmniejszeniem poziomu oraz ciśnienia krwi.
Ustalono też, że istnieje ciekawa korelacja. Ludzie sięgający po słodkie napoje jedli więcej , przetworzonego jedzenia, słodyczy i produktów z dużą ilością węglowodanów prostych. Tymczasem osoby serwujące sobie wodę miały w diecie więcej warzyw, owoców, ryb, produktów pełnoziarnistych.
dotyczy niemal 35 procent Amerykanów. Tak nadmierna waga z kolei oznacza nie tylko słabą kondycję fizyczną, ale także zwiększone ryzyko cukrzycy, chorób serca, , a także wielu nowoworów.
Badania opisano w magazynie Nutrients.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »