17-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie napojów słodzonych cukrem może tłumić kortyzol, hormonu stresu, a także reakcje w mózgu na stres.
![Słodkie napoje pomagają zwalczać stres? [© tiverylucky - Fotolia.com] Słodkie napoje pomagają zwalczać stres?](http://www.senior.pl/S-odkie-napoje-pomagaja-zwalczac-stres_leadimg6958388155994e4c677f308184bd7225.jpg?1429300519)
(o ile nie są słodzone aspartamem, który dodaje się do napojów dietetycznych) mogą pomóc złagodzić stres, wynika z badań opublikowanych w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
- Wysoki poziom cukru może zmniejszyć stres - mówi dr Kevin D. Laugero z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. - Istnieje obawa, że psychologiczny lub emocjonalny stres może wywołać nadmierną konsumpcję i zwiększać niekorzystne efekty tego dla zdrowia, w tym - dodaje dr Laugero.
W podwójnie ślepym badaniu oceniano wpływ spożywania napojów słodzonych cukrem i aspartamem na grupę 19 kobiet w wieku od 18 - 40 lat. Osiem pań piło napoje dietetyczne, a jedenaście - napoje z cukrem. Przez 12 dni uczestniczki serwowały sobie przypisany produkt na śniadanie, obiad i kolację. Panie nie wypijały innych słodkich napojów, w tym soków owocowych.
Na 3,5 dnia przed badaniem i po nim w klinice uniwersyteckiej kobiety stosowały dietę o niskiej zawartości cukru. Ponadto kobiety zostały poddane badaniom MRI po wykonaniu testów z matematyki, co miało pomóc ocenić reakcję na . Wzięto od nich także próbki śliny do pomiaru poziomu kortyzolu - wytwarzanego przez nadnercza hormonu, który jest niezbędny w reakcji organizmu na stres.
Naukowcy odkryli, że kobiety, które piły napoje słodzone cukrem, cechowały się zmniejszoną odpowiedzią kortyzolu na test z matematyki w porównaniu do pań pijących napoje z aspartamem. Ponadto uczestniczki z tej pierwszej grupy odznaczały się wyższą aktywnością w hipokampie, części mózgu, który ma wpływa na pamięci i jest wrażliwa na stres, niż kobiety z grupy drugiej.
Hipokamp jest zwykle mniej aktywny, gdy doświadcza się stresu. U kobiet raczących się napojami słodzonym cukrem odpowiedź ta była hamowana. Autorzy badań wyjaśniają, że ich wyniki dają wskazówki dotyczącego tego, jak cukier pozytywnie wzmacnia chęć jedzenia produktów o jego wysokiej zawartości.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »