Nowe leki pomagają walczyć z zagrażającymi życiu zakrzepami w żyłach, czytamy w e właśnie wydanym numerze „The New England Journal of Medicine".
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Cztery kluczowe zmiany w stylu prowadzenia naszej codzienności mogą przedłużyć życie, wynika z badań opublikowanych w magazynie PloS Medicine.
Ogólnoświatowe badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wykazały, że bierne palenia zabija co roku 60 tysięcy osób. Jedna trzecia z tej grupy to dzieci, które narażone były w domach na wdychanie dymu papierosowego.
Wyniki badania GATS (Global Adult Tobacco Survey) – globalnego sondażu dotyczącego używania tytoniu przez osoby dorosłe, to najnowsze dane na temat palenia tytoniu w Polsce. Projekt dostarczył wieloaspektowych informacji o zachowaniach i postawach Polaków wobec tytoniu.
Mężczyźni cierpiący na niedobór snu są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć niż ci, którzy regularnie odpowiednio wypoczywają.
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Szacuje się, że 1 na 25 dorosłych przeżywa przynajmniej tyle samo dni z bólami głowy, co bez nich. Wielu „weteranów" chronicznych bólów głowy dość dobrze wie, co stanowi wyzwalacz dolegliwości i wprowadza odpowiednie środki ostrożności. Jedni nie jedzą określonych produktów żywnościowych, inni starają się zmniejszyć napięcie i stres, jeszcze inni starają się unikać pewnych drażniących zapachów. Uczeni sprawdzili, jak proste modyfikacje mają wpływ na lepsze samopoczucie.
Nikotyna, związek, który sprawia, że palenie papierosów uzależnia, jest jedną z substancji chemicznych, które mogą powodować raka piersi, wynika z nowych badań.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
Z różnych stron jesteśmy obecnie bombardowani informacjami i poradami na temat tego, jak żyć długo i zdrowo. Nadmiar danych prowadzi raczej do znużenia niż zachęca do podejmowania wyzwań. Jednak warto przyjąć do wiadomości to, co - zdaniem naukowców - ma nam przydać kolejnych lat w zdrowiu. Jak zapewniają uczeni, zaledwie kilka spraw należy mieć pod kontrolą, by zyskać szanse na długie życie bez charakterystycznych dla starszego wieku dolegliwości.
Przezwyciężenie chęci zapalenia papierosa jest trudne, ale nowe badania pokazują, że koncentrując się na skutkach palenia (krótsza długość życia, przedwczesne starzenie się, choroby) mamy wpływ na zmianę aktywności mózgu. Spada wówczas intensywność działania sfery odpowiedzialnej za uzależnienia.
Jedną z największych obaw wielu ludzi, w miarę upływu lat, jest nie to, że stracą kontrolę nad ciałem, ale, że nie będą panować nad własnym umysłem. Niestety, nie istnieją sposoby umożliwiające przewidzenie ze stuprocentową pewnością rozwoju demencji, ani też metody kompletnego powstrzymania jej rozwoju. Jednak dzisiaj eksperci są już w stanie zidentyfikować kilka czynników ryzyka rozwoju otępienia starczego.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Wysiłkowe nietrzymanie moczu (stress incontinence) jest najpowszechniej występującym rodzajem tej dolegliwości. Polega na mimowolnym oddawaniu moczu podczas wysiłku fizycznego, takiego jak kaszel, kichanie, śmiech, ćwiczenia, i stosunek płciowy. Przypadłość nierzadko dotyczy dojrzałych kobiet.