Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Co roku 31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma równie zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.
U palaczy notuje się zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów gardła i żołądka. Zagrożenie jest w ich przypadku silniejsze nawet po wielu latach od rzucenia nałogu.
Osoby nadużywające alkoholu są szczególnie narażone na raka trzustki. Ludzie, którzy wypijają trzy lub więcej drinków w ciągu dnia, mają o 36% większe ryzyko zgonu z powodu raka trzustki w porównaniu z niepijącymi - nawet jeśli nigdy nie palili, co jest znanym czynnikiem ryzyka tej choroby.
Kobiety w wieku postmenopauzalnym, które palą papierosy, lub ulegały temu nałogowi w przeszłości, są o 16% bardziej narażone na raka piersi w porównaniu do pań, które nigdy nie sięgnęły po papierosy.
Kto choć raz usiłował rzucić palenie, wie jak trudna to sztuka. A jednak motywacja może czynić cuda. Osoby, którym bezpośrednio zagraża jakaś choroba, bądź już doświadczyli poważnych problemów zdrowotnych, potrafią z dani na dzień porzucić ten zgubny nałóg. Okazuje się jednak, że u wielu pacjentów, którzy natychmiast rzucają palenie, notuje się zwiększone ryzyko raka płuc.
Kiedy w naszym kręgu kulturowym dominowała teoria Marksa, eksperci z różnych dziedzin wskazywali na środowisko jako fundament zarówno dla rozwoju osobowości, jak i ewentualnego narażenia na choroby. Potem sytuacja diametralnie się zmieniła i w ostatnich latach uzasadnieniem dla przeróżnych dolegliwości miały być geny. Dziś trendy te wydają się mieć podobną siłę oddziaływania. Uczeni odkryli ostatnio, że geny są mniej istotne niż styl życia, jeśli chodzi o długowieczność.
Starsi palacze są w większym stopniu narażeni na uszkodzenia istoty szarej (łac. substantia grisea) i spadek funkcji poznawczych w porównaniu do osób wolnych od wspomnianego nałogu.
Palenie papierosów prowadzi do wielu rozmaitych problemów zdrowotnych. Jakby tego było mało, ma ogromny wpływ na wygląd - negatywny oczywiście. Powoduje zmarszczki, wiotczenie skóry i zmienia odcień cery. Ponadto „zapewnia" nieświeży oddech, pożółkłe zęby i poplamione palce. Lista powodów, dla których warto skończyć z tym nałogiem wydaje się nie kończyć.
Lista korzyści prozdrowotnych u osób, które decydują się rzucić palenie jest obszerna, teraz można do niej dopisać poprawę poziomu cholesterolu, twierdzą uczeni.
Nowe leki pomagają walczyć z zagrażającymi życiu zakrzepami w żyłach, czytamy w e właśnie wydanym numerze „The New England Journal of Medicine".
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
Cztery kluczowe zmiany w stylu prowadzenia naszej codzienności mogą przedłużyć życie, wynika z badań opublikowanych w magazynie PloS Medicine.
Ogólnoświatowe badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wykazały, że bierne palenia zabija co roku 60 tysięcy osób. Jedna trzecia z tej grupy to dzieci, które narażone były w domach na wdychanie dymu papierosowego.
Wyniki badania GATS (Global Adult Tobacco Survey) – globalnego sondażu dotyczącego używania tytoniu przez osoby dorosłe, to najnowsze dane na temat palenia tytoniu w Polsce. Projekt dostarczył wieloaspektowych informacji o zachowaniach i postawach Polaków wobec tytoniu.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków