05-09-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Frederike L. Büchner z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska w Bilthoven w Holandii analizował dane dotyczące zdrowia i diety 452 187. W okresie 8,7 lat u 1613 partycypantów rozpoznano raka płuc.
Naukowcy odkryli, że ryzyko raka płuc zmniejszało się wraz ze zwiększoną ilością spożywanych warzyw i owoców. U uczestników stosujących dietę bogatą w szeroki wybór owoców zanotowano mniejsze prawdopodobieństwo najczęstszej odmiany raka płuc, tj. nowotworu płaskonabłonkowego.
Jakkolwiek wynika badań są obiecujące, uczeni przypominają, że to nałóg palenie papierosów stanowi najważniejszy czynnik ryzyka raka płuc. Główny nacisk służb zdrowia publicznego powinien być położony na zapobieganie i zaprzestanie palenia tytoniu - podkreślają naukowcy.
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że rak płuca jest jedną z najczęstszych nowotworowych przyczyn zgonów zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Co roku w Polsce z powodu tego rodzaju nowotworu umiera 22 tysiące osób. Najczęstszą przyczyną zachorowania na raka płuca jest palenie tytoniu, bądź częste przebywanie w otoczeniu osób palących.