Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Oliwa z oliwek - sztandarowy produkt diety śródziemnomorskiej - uznawana jest powszechnie za zdrowy, naturalny artykuł spożywczy. Do niedawna jej rozpoznane oddziaływanie chroniące przed schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym, jak choroby sercowo-naczyniowe, neurodegeneracyjne czy nowotwory, przypisywano wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Dieta śródziemnomorska od dawna swięci triumfy jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się - może zapobiec chorobom serca, demencji, określonym rodzajom nowotworu, problemom z układem kostnym, etc. Do tej długiej listy korzyści można również dodać pomoc w pozbyciu się zaburzeń erekcji.
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko dobra dla utrzymania odpowiedniej sylwetki i zadbania o zdrowie serca, jest też sposobem na opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera, najpowszechniejszej formy demencji.
W ostatnim czasie olej kokosowy stał się dietetycznym hitem. Jest coraz powszechniej promowany, a wskaźniki jego sprzedaży rosną. Okazuje się, że może mieć dobry wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomimo tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
Od dawna oliwa z oliwek święci triumfy jako najlepszy tłuszcz do celów kulinarnych - najkorzystniej działa na nasz organzm. Teraz do obszernej listy profitów można dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2.
Dotychczas wykazano, że dieta śródziemnomorska daje wiele korzyści dla zdrowia, teraz jednak postanowiono sprawdzić, czy należy ją zalecać również seniorom. Okazuje się, że ludzie starsi także powinni się jej trzymać.
Nie zapomnij o dodaniu do listy zakupów oliwy z oliwek - to jeden z głównych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej, polecany tłuszcz, który służy dobremu funkcjonowaniu organizmum, w tym chronić przed osłabieniem zdolności poznawczych.
Dieta śródziemnomorska zrobiła prawdziwą furorę, bo nie tylko jest uważana za smaczną, ale i bardzo zdrową - zwiększa szanse na długowieczność, osłabia ryzyko chorób serca, zmniejsza problemy z wagą, etc. Teraz do tej listy można dodać również ochronę przed rakiem piersi.
Niektóre produkty mogą istotnie poprawić stan starzejącego się mózgu, zapobiegając negatywnym zmianom związanym z wiekiem.
Świąteczne potrawy to przysmaki, które trudno przygotować bez dodatku oleju. Wykorzystaj, więc święta jako okazję do dostarczenia organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Powodów do stresu nam nie brakuje i w życiu codziennym, i „od święta". Warto jednak wypracować sobie techniki relaksacyjne, bo nadmiar stresu nie tylko szkodzi zdrowiu, ale i - jak dowiadujemy się z nowych badań - niweczy oczekiwane skutki stosowania zdrowej diety.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit