29-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Silne zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że należy ona do najpowszechniej polecanych produktów żywnościowych. Wiadomo, że zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, a także . Ponadto łagodzi objawy , zmniejsza stany zapalne w organizmie, zwiększa ilość dobrego . Oliwa jest też pomocna w zachowaniu zdrowia wątroby.
Uczeni z Uniwersytetu w Monastyrze w Tunezji Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej odkryli, że oliwa z oliwek może zmniejszyć uszkodzenia wątroby.
W ramach badań kilkudziesięciu myszom podawano hepatotoksyczne herbicydy. Następnie część gryzoni otrzymywała różne ekstrakty z . Okazało się, że wszystkie zwierzęta otrzymujące wyciągi z oliwek przejawiały oznaki poprawy funkcji wątroby, w szczególności zaś ekstrakt hydrofilowy był najefektywniejszy w aktywującą enzymów antyoksydacyjnych i obniżeniu markerów uszkodzenia wątroby.
Oliwa z oliwek to kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej i już zyskał miano super-jedzenia, bo bardzo dobrze wpływa na organizm i pomaga ograniczyć prawdopodobieństwo różnych chorób. Poza tym, potężne działanie przeciwutleniające oliwy powstrzymuje także zdrowe starzenie się. Teraz dowiedziono, że może zmniejszyć oksydacyjne uszkodzenia tkanki wątroby.
Ze zględu na powszechną dzisiaj dietę, pełną cukrów i tłuszczów, wątroba staje się jednym z najbardziej zagrożonych obecnie organów - lekarze odnotowują coraz wiecej przypadków tego organu, także tych nie wynikających z nadużywania .
O badaniach napisano w magazynie Nutrition and Metabolism
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »