Nastała jesień, a jednym z czynników ryzyka zapalenia oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie gardła i grypy jest chłodna pogoda tak charaktersytyczna dla tej pory roku w późniejszym jej okresie. Na szczęście dieta może być jednym z elementów pomagających zapobiec rozwojowi tych chorób.
Oliwa z oliwek wykazuje lepsze działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu.
Kolejne badania potwierdzają - dieta śródziemnomorska pomaga zachować funkcje mózgu i zapobiega osłabieniu zdolności poznawczych. Jest w tym szczególnie skuteczna, gdy zawiera duże ilości oliwy z oliwek oraz mieszankę orzechów.
Naukowcy twierdzą, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską cechują się niższym prawdopodobieństwem udaru niedokrwiennego.
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Dieta śródziemnomorska jest prawdziwym „eliksirem długowieczności". Okazuje się, że kobiety, które ją stosują, mają mniej niszczeń DNA oraz żyją dłużej średnio o 4,5 roku w porównaniu do pań stosujących inne sosoby żywienia, np. dietę powszechną w krajach Zachodu.
To, co jesz, ma bezpośredni wpływ na stan twojego zdrowia. Dieta może istotny wpływ na walkę z grypą.
Nie musisz liczyć kalorii, by zadbać o swoje zdrowie - wystarczy, że zastosujesz dietę śródziemnomorską.
Oliwa z oliwek wzmaga działanie genu przeciwnowotworowego. Może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego.
Dieta śródziemnomorska należy do najpowszechniej polecanych, bo wiele badań wykazało, że daje silne prozdrowotne efekty. Jednym z nich jest pozbycie się syndromu metabolicznego.
Nowe badania wykazują, że tabletki z likopenem, naturalnym barwnikiem zawartym w pomidorach, są skuteczne w leczeniu chorób serca poprzez przywrócenie funkcji naczyń krwionośnych.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska pomaga zachować zdrowie. Badania w ujawniają jednak coraz więcej szczegółów na temat korzyści płynących z tego sposobu odżywiania się. Okazuje się, że np. pomaga w ochronie przed chorobami przewlekłymi.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit