31-03-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Suszone owoce i owoce w zalewie
Owoce są zdrowe i tak je powszechnie kojarzymy. Ważne jednak, w jakiej formie się je zjada. W suszonej wersji, w mniejszej porcji jest więcej składników odżywczych, ale też znacznie więcej cukrów i kalorii. Jeśli chodzi o owoce w zalewie, jest ona zwykle bardzo słodka, więc w tym przypadku także dostarczamy sobie ogromne ilości .
Chleb wieloziarnisty
Pieczywo wieloziarniste - wielu ludzi je wybiera, sądząc, że jest bogatsze w składniki odżywcze. W istocie jednak większość produktów tego rodzaju ma jako pierwszy składnik wzbogaconą mąkę pszenną, zawierającą głównie węglowodany proste, które w ndamiarze nie są najlepsze dla funkcjonowania naszego organizmu i dbałości o wagę.
Gotowe sosy sałatkowe
Zazwyczaj, jeśli przygotowujemy sos sałatkowy w domu, to zawiera on oliwę z oliwek czy sok z cytryny, więc przydaje nam korzyści zdrowotnych, gotowe wersje tych produktów jednak zawierają cukier, oleje roślinne i , a także dodatki sztucznych związków chemicznych.
Jogurt
jest bardzo zdrowy, m. in. dlatego, że naturalnie zawiera dużą ilość probiotyków, czyli dobroczynnych bakterii. Dostarcza też wapnia. Dostępne obecnie jogurtyjednak to w dużej mierze ich wersje ze znacznym dodatkiem cukru. Poza tym - co ma zachęcić do ich jedzenia dzieci - producenci często dodają do jogurtów ciastka w wersji mini, czy gumowe misie, które jeszcze zwiększają dawkę cukru w tych produktach.
Margaryna
Została „sprzedana" konsumentom jako „smarowidło" zdrowsze niż masło, ale warto pamiętać, że zawiera duże ilości tłuszczów trans oraz rafinowane oleje roślinne.