04-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko dobra dla utrzymania odpowiedniej sylwetki i zadbania o zdrowie serca, jest też sposobem na opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera, najpowszechniejszej formy demencji.
Śródziemnomorski sposób odżywiania od jakiegoś czasu święci triumfy - jest popularyzowany jako jeden z najzdrowszych. Kolejne testy wykazały, że takie jedzenie, tj. bogate w , , , chudy nabiał i białe mięso, pozwala organizmowi sprawnie funkcjonować i osłabić prawdopodobieństwo różnych chorób.
Uczeni z Weill Cornell Medical College mierzyli poziom biomarkerów choroby Alzheimera u 70 uczestników w 30-60 lat, u których na początku badania nie stwierdzono żadnych . Uzyskane wyniki porównano z poiarami dokonanymi trzy lata później i zestawiono je z dietą stosowaną przez badanych.
Okazało się, że ci, którzy jedli niewielkie ilości produktów charaktersytycznych dla , odznaczali się większą ilością biologicznych czynników ryzyka choroby Alzheimera, zarówno na początku badania, jak i na jego końcu. Mieli oni więcej beta-amyloidu (białka, które gromadzi się w mózgu i odpowiada za rozwój zaburzeń poznawczych), a także gorszy metabolizm glukozy w komórkach mózgowych.
Obliczono, że poziom markerów demencji u ludzi, których dieta w dużej mierze przypominała tę śródiemnomorską, przekładał się na opóźnienie rozwoju choroby o 1,5 - 3,5 lat względem ilości tych markerów u osób inaczej się odżywiających.
Dotychczasowe badania potwierdziły, że dieta śródziemnomorska chroni serce, zmniejszając ilość cholesterolu, osłabia objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, zmniejsza ryzyko nowotworów, a także sprzyja osiągnięciu długowieczności. Do tej listy można dopisać również ochronę przed demencją.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »