09-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Świąteczne potrawy to przysmaki, które trudno przygotować bez dodatku oleju. Wykorzystaj, więc święta jako okazję do dostarczenia organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Oleje roślinne zawierają cenne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, najsłynniejszym z nich jest kawas omega -3. Kwas ten chroni przed , korzystnie wpływa na pamięć oraz koncentrację. Wykorzystaj, więc święta i przygotuj ulubione potrawy tak, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Jednym z najczęściej stosowanych jest olej rzepakowy, zwiera on bardzo mało niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie jest źródłem kwasów omega - 3. Olej rzepakowy możemy wykorzystać do pieczenia mięs lub przygotowania sałatek, możemy też zastępować nim masło w niektórych wypiekach. Do świątecznych potraw można także z powodzeniem stosować olej z pestek winogron, nadaje się on zarówno do sałatek jak i do potraw podawanych na ciepło. Olej ten jest bogatym źródłem kwasu linolowego, któremu przypisuje się właściwości odchudzające.
Zdrowy oraz przydatny w kuchni jest także , zawiera ona dużo witaminy E. Alternatywą dla oleju może być . Ta z pierwszego tłoczenia nadaje się do sałatek, do pieczenia lub smażenia lepiej wykorzystać rafinowaną. Oliwa poza kwasami tłuszczowymi zawiera także polifenole- substancje korzystnie wypływające na serce.