Masaże mogą obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać przeziębieniom, poprawiać stan skóry i nie tylko, mówią eksperci z Uniwersytetu Alabamy.
Stan zapalny to istotna część procesu powracania organizmu do zdrowia. Kiedy się jednak przedłuża, może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowo-naczyniowych i chorób autoimmunologicznych.
Starsze osoby, które codziennie przyjmowały suplement multiwitaminowy i mineralny - z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C - przez 12 tygodni, zmagały się z chorobą krócej i miały łagodniejsze objawy niż ich rówieśnicy, którzy przyjmowali placebo.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
Badania z wykorzystaniem chomików wskazują, że bez towarzystwa rany zwierząt goją się wolniej.
Radioterapia to jeden ze sposobów na walkę z nowotworami. Jednak możliwe, że w przyszłości będzie wykorzystywana także do stymulowania układu odpornościowego, a tym samym jeszcze skuteczniejszego leczenia raka. Na Politechnice Darmstadt odkryto, że promieniowanie rentgenowskie wyzwalają nasilenie sygnalizacji wapnia w komórkach układu odpornościowego.
Z wiekiem nasz układ odpornościowy działa słabiej. Stajemy się bardziej podatni na infekcje, a szczepienia nie są już tak skuteczne.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Zmiany w układzie odpornościowym mogą wskazywać, dlaczego czynniki społeczne, takie jak samotność, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
COVID-19 może zwiększać ryzyko powstania zakrzepów u kobiet w ciąży, przyjmujących estrogen w środkach antykoncepcyjnych lub stosujących hormonalną terapią zastępczą.