Strona głównaZdrowieKomórki odpornościowe nie działają bez witaminy D

Komórki odpornościowe nie działają bez witaminy D

Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
Komórki odpornościowe nie działają bez witaminy D [fot. Henryk Niestrój from Pixabay]
Aby limfocyty T mogły wykryć i zabić obce patogeny, takie jak bakterie lub wirusy, muszą najpierw zostać aktywowane do działania i przekształcić się w komórki zabójcze dla zagrażających nam drobnoustrojów.

Odkryto, że limfocyty T są aktywowane dzięki i pozostaną uśpione, gdy w organizmie jest zbyt mało tej witaminy.
- Naukowcy od dawna wiedzieli, że witamina D jest ważna dla wchłaniania wapnia i ma ona również związek z chorobami, takimi jak nowotwór i stwardnienie rozsiane, jednak nie zdawaliśmy sobie sprawy, jak ważna jest dla aktywacji układu odpornościowego - mówi prof. Carsten Geisler z uniwersytetu w Kopenhadze.

Odkrycie może pomóc regulować odpowiedź immunologiczną. Ma to znaczenie nie tylko w walce z chorobami, ale także w radzeniu sobie z reakcjami antyimmunologicznymi organizmu, w tym z odrzucaniem przeszczepionych narządów. Aktywne limfocyty T namnażają się w błyskawicznym tempie i mogą tworzyć środowisko zapalne, co ma poważne konsekwencje dla organizmu. Po przeszczepach m.in. limfocyty T mogą atakować narząd dawcy rozpoznając go jako coś obcego. W zaś nadwrażliwe limfocyty T mylą fragmenty własnych komórek z patogenami, co skutkuje atakiem na własny organizm.

Odkrycia mogą nam pomóc w walce z chorobami zakaźnymi i epidemiami. Staną się przydatne przy opracowywaniu nowych szczepionek, które skłaniają do pożądanych reakcji oraz tłumią naturalne mechanizmy obronne sytuacjach, w których ma to szczególne znaczenie, jak w przypadku przeszczepów narządów i chorób autoimmunologicznych, wyjaśnia prof. Geisler.

Większość witaminy D jest wytwarzana naturalnie i stanowi produkt uboczny ekspozycji skóry na światło słoneczne. Witamina znajduje się też w jajach i tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź i makrela. Z badań wynika, że większość ludzi ma bardzo niskie stężenie witaminy D we krwi, więc eksperci zalecają jej dostarczanie na poziomie 25-50 mg mikrogramów dziennie.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy