27-11-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jesienią i zimą łatwiej o atak groźnych wirusów i bakterii. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, warto sięgnąć po preparaty wzmacniające odporność organizmu. Te z wyciągiem z pestek grejpfruta ułatwiają też trawienie i pomagają przy różnego rodzaju infekcjach.
Grejpfruty wzbogacają dietę w naturalne flawonoidy i witaminę C. Dlatego poleca się je m.in. w stanach przeziębienia i grypy, przy obniżonej odporności, infekcjach, zakażeniach grzybiczych, zaburzeniach pracy układu pokarmowego.
Preparaty z wyciągiem z grejpfrutów wzmacniają układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Stanowią też środek ułatwiający trawienie, zmniejszający łaknienie, oczyszczający organizm i przyspieszający przemianę materii.
Grejpfrut jest bogatym źródłem bioflawonoidów - naturalnych związków roślinnych, które chronią komórki roślin przed negatywnym działaniem niekorzystnych drobnoustrojów. Bioflawonoidy należą do grupy antyoksydantów, czyli związków neutralizujących wolne rodniki, które naruszają struktury komórkowe. Wolne rodniki działają niekorzystnie na błony komórkowe, białka, DNA komórek powodując m.in. przedwczesne starzenie organizmu. Bioflawonoidy wiążą wolne rodniki oraz wspomagają wydalanie niekorzystnych substancji. Im ich więcej w codziennej diecie, tym sprawniejsze jest działanie bariery antyoksydacyjnej organizmu.