Problemy w związku sprzyjają depresji i zaniedbaniu formy fizycznej, ostrzegają uczeni z Ohio State University.
Niektóre produkty wywołują przyjemność odczuwaną przez mózg w taki sposób, że chce się to powtórzyć, więc łatwo prowadzą do uzależnienia, mówią uczeni z Uniwersytetu Michigan.
Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować depresję, mówią uczeni z Uniwersytetu Deakin w Australii.
ieta o wysokiej zawartości tłuszczu zaburza 24-godzinny zegar wewnętrzny organizmu, który reguluje sen, apetyt, a także codzienny rytm wielu funkcji metabolicznych.
Chipsy, dania z fast foodów, batoniki - aż trzech na czterech Polaków regularnie podjada niezdrowe przekąski. Mimo, że blisko połowa z nas (45 proc.) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed bliskimi i przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, nie mamy na tyle silnej woli, by zmienić te przyzwyczajenia.
Jadłodajnie serwujące fast food coraz chętniej podają informacje o kaloryczności oferowanych dań, ale jedynie jeden na trzech klientów czyta te informacje.
Jeśli męczy cię zgaga, zorientuj się, co jest jej przyczyną i zacznij z nią walczyć.
Osoby w średnim wieku, których dieta jest pełna dań typu fast food, złożonych m. in. z przetworzonego mięsa i napojów słodzonych, są bardziej narażone na depresję.
Nasze kuchnie nierzadko obfitują w produkty niszczące wysiłki odchudzania. Warto więc wprowadzić w niej kilka zasad, naprawdę niewielkich zmian, które pomogą zachować szczupłą sylwetkę.
McDonald's, największa na świecie sieć fast food, ogłosiła, że chce przyłączyć się do walki z globalną epidemią otyłości.
Zbliża się sezon plażowania i wielu ludzi zaczyna myśleć o wprowadzeniu jakichś zasad, które pomogłyby schudnąć i lepiej prezentować się w stroju kąpielowym. W tym przedwakacyjnym okresie można też obserwować wzrost popularności niestandardowych sposobów na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Jednym z nich jest dieta prof. Hauba.
Wiedza, ile trzeba przejść lub przebiec, by spalić kalorie z danego posiłku, powstrzymuje przed zbyt „wybujałym" zamówieniem.
Wielu ludziom wydaje się, że gdy coś ma działanie prozdrowotne, niewielka ilość jest szeroko rekomendowana, a znaczna dawka może wręcz zdziałać cuda. Tymczasem okazuje się, że nawet najpowszechniej polecane środki czy sposoby działania podlegają ograniczeniom. Wydaje się, że jeśli trochę „czegoś zdrowego" jest dobre, dużo oznacza „jeszcze lepiej". Jeśli chodzi jednak o samopoczucie, zasada złotego środka jest skuteczniejsza.
Eksperci obradują nad nowym, oryginalnym pomysłem, który mógłby zmniejszyć negatywne skutki zdrowotne palenia papierosów - radykalna propozycja polega na wprowadzeniu „licencji'" dla palaczy.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.