Przerzuty do mózgu mogą się rozwinąć tylko wtedy, gdy komórki nowotworowe wydostaną się z drobnych naczyń krwionośnych i wnikną do tkanki mózgowej. Podczas tego procesu wpływają na krzepnięcie krwi, co naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu pokazali w testach na myszach. »
Fińskie badanie wykazało, że długotrwałe stanie w pracy miało negatywny wpływ na 24-godzinne ciśnienie krwi. Natomiast spędzanie większej ilości czasu w pozycji siedzącej podczas wykonywania obowiązków zawodowych wiązało się ze zdrowszym ciśnieniem. »
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością. »
Napój kakaowy bogaty w flawanole może chronić naczynia krwionośne organizmu nawet po spożyciu pokarmu o wysokiej zawartości tłuszczu. »
Osoby cierpiące na bezdech senny mają trudności z zapamiętywaniem szczegółów ze wspomnień z własnego życia, co może zwiększać ryzyko depresji. »
Famprydyna jest obecnie stosowana w celu poprawy zdolności chodzenia u osób ze stwardnieniem rozsianym. Okazuje się jednak, że może również pomóc osobom z osłabieniem pamięci roboczej, które ma miejsce m. in. w przypadku schizofrenii lub depresji. »
Gdyby każdy w populacji Stanów Zjednoczonych był tak aktywny jak 25 procent najaktywniejszych, osoby powyżej 40-go roku życia mogłyby liczyć na wydłużenie swojego życia średnio o pięć lat, mówią eksperci z Griffith University. »
Życie na obszarach narażonych na dym z pożarów lasów może negatywnie wpłynąć na długość życia ludzi. »
W dzisiejszym świecie coraz trudniej o chwilę wytchnienia przy stole. Szybkie tempo życia, różnorodne nawyki żywieniowe i jedzenie w pośpiechu przeciążają nasz układ pokarmowy. W rezultacie pojawiają się nieprzyjemne objawy: uczucie ciężkości, wzdęcia, dyskomfort czy spadek energii. Dlatego rośnie zainteresowanie naturalnymi metodami wspomagania trawienia, które pozwalają zachować równowagę bez nadmiernego obciążania organizmu. »
Czy kiedykolwiek czułeś się ospały/a i niespokojny/a po długim locie lub nocnej zmianie? Na University of Surrey i University of Aberdeen ustalono, że zaburzenia naszego zegara biologicznego, takie jak te doświadczane podczas jet lagu, wpływają na nasz metabolizm - ale w mniejszym stopniu niż senność i główny „zegar" w mózgu. »
Spożywanie gorzkiej czekolady może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, mówią eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health. »
Dym papierosowy może powodować zaburzenia mikrobioty ustno-gardłowej, które pogarszają przebieg infekcji wirusem grypy typu A. »
Dieta bogata w tłuste ryby pomogła osobom często cierpiącym na migrenę zmniejszyć miesięczną częstotliwość ataków choroby i intensywność bólu. »