Strona głównaZdrowieTłuste jedzenie sprzyja problemom z pamięcią po operacji

Tłuste jedzenie sprzyja problemom z pamięcią po operacji

Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.
Tłuste jedzenie sprzyja problemom z pamięcią po operacji [fot. harald heuser from Pixabay]
W testach na szczurach ustalono, że podawanie suplementu kwasu tłuszczowego omega-3 DHA na miesiąc przed stosowaniem niezdrowej i diety i zabiegiem chirurgicznym zapobiegło osłabieniu związanemu zarówno z , jak i zabiegiem. Dotyczyło to i młodszych, i starszych zwierząt.

Stosowana przez trzy dni dieta wysokotłuszczowa wykazywała szkodliwy wpływ na określony typ pamięci aż do dwóch tygodni później; podobny rodzaj upośledzenia obserwowano u młodszych szczurów, które jadły tłuste pokarmy i zostały poddane zabiegowi chirurgicznemu. Uczeni z Ohio State University powiązali zapalenie mózgu odpowiedzialne za takie skutki z białkiem aktywującym odpowiedź immunologiczną.

- Wykazaliśmy, że niezdrowa dieta, nawet krótkotrwała, stosowana na krótko przed operacją (która sama w sobie powoduje reakcję zapalną), może mieć szkodliwe skutki - mówi psychiatra prof. Ruth Barrientos. - Sama dieta wysokotłuszczowa może tylko trochę nasilać stan zapalny w mózgu, ale potem operacja, która daje ten sam efekt, wzmacnia taką reakcję, co może się przełożyć na problem z pamięcią długoterminową - wyjaśnia.

Wraz ze starzeniem się następuje zmiana poziomów stanu zapalnego mózgu i utrata rezerw komórek mózgowych umożliwiających powrót do zdrowia. Testy pokazały jednak, że wysokotłuszczowa dieta na krótko przed zwiększa ryzyko problemów z pamięcią zarówno u młodszych, jak i u starszych gryzoni.

Okazuje się, że wspomniane problemy można osłabić dzięki zdrowszemu odżywianiu się i kwasowi DHA. Wraz z coraz większą liczbą dowodów sugerujących, że tłusta i wysoko przetworzona żywność może powodować problemy z pamięcią związane ze stanem zapalnym w mózgu w każdym wieku, okazuje się jednocześnie, że DHA - jeden z dwóch występujących w rybach i innych owocach morza - ma działanie ochronne.

- DHA był naprawdę skuteczny w zapobieganiu tym zmianom. Sugeruje to, że może być elementem leczenia wstępnego, zwłaszcza jeśli ludzie wiedzą, że będą poddani operacji, a ich dieta jest niezdrowa - zauważa prof. Barrientos.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy