Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego. »
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego. »
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni. »
Niemal każdy nowoczesny telefon komórkowy ma wbudowany kompas, czyli magnetometr, który wykrywa kierunek ziemskiego pola magnetycznego i dostarcza informacji kluczowych dla nawigacji. Teraz uczeni opracowali technikę wykorzystującą zwykły magnetometr telefonu komórkowego do zupełnie innych celów - do pomiaru z dużą dokładnością stężenia glukozy, markera cukrzycy. »
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu. »
Cierpienie psychiczne i narażenie na środowiskowe czynniki rakotwórcze to elementy skracające także czas dobrego samopoczucia emocjonalnego. »
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca. »
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu. »
Ostatnio gorąco debatowano na temat tego, czy trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) jest odpowiednią formą ćwiczeń dla przeciętnego człowieka. Teraz uczeni z UBC Okanagan przekonują, że nie ma nad czym debatować - ćwiczenia interwałowe, jeśli są odpowiednio stosowane, mogą stanowić dobry element zestawu treningowego. »
Kobiety w młodym i średnim wieku, które deklarowały picie co najmniej ośmiu napojów alkoholowych tygodniowo (nieco więcej niż jeden dziennie), były znacznie bardziej narażone na rozwój choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z kobietami, które piły mniej. »
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. »
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi. »
Słuchanie muzyki może być nie tylko przyjemne, ale i dobre dla serca. Jak wynika z badania przedstawionego w American College of Health, pacjenci, u których wkrótce po zawale serca wystąpił ból w klatce piersiowej, zwany wczesną dławicą pozawałową, odczuwali znacznie niższy poziom lęku i dolegliwości bólowych, jeśli słuchali muzyki przez 30 minut dziennie. »