17-04-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Jedzenie produktów zawierającej substancje słodzące (nie będące cukrem) powoduje podobne zmniejszenie odczuwania apetytu i reakcji hormonalnych związanych z apetytem jak żywność z cukrem i przydaje korzyści, takie jak obniżenie poziomu cukru we krwi, co może być szczególnie ważne u osób zagrożonych rozwojem .
Stosowanie słodzików zamiast cukru w żywności może budzić kontrowersje ze względu na sprzeczne doniesienia na temat ich potencjału zwiększania apetytu. Teraz ustalono, że produkty te nie wpływają negatywnie na apetyt i są korzystne w zmniejszaniu spożycia cukru.
Samo ograniczenie cukru w jedzeniu może osłabić jej smak lub zwiększyć ochotę na słodycze, co może skutkować trudnościami w przestrzeganiu zdrowej diety. Zastępowanie cukru substancjami słodzącymi i wzmacniaczami słodkości to jedna z najczęściej stosowanych strategii poprawiających odżywianie się.
- Stosowanie substancji słodzących i wzmacniaczy słodyczy spotkało się z reakcją negatywną, w tym z publikacjami łączącymi ich dostarczanie sobie z upośledzoną odpowiedzią glikemiczną, toksycznym oddziaływaniem na DNA i zwiększonym ryzykiem zawału serca oraz . To spowodowało zamieszanie w informacjach o bezpieczeństwie słodzików - wyjaśnia prof. Graham Finlayson, z Uniwersytetu w Leeds. - Nasze testy pokazują, że używanie i wzmacniaczy słodkiego smaku w celu kontroli masy ciała i poziomu cukru we krwi może być korzystne - dodaje prof. Finlayson.
Oceniono wpływ jedzenia ciastek z cukrem lub dwoma rodzajami słodzików spożywczych: naturalnym substytutem cukru Stevia lub sztucznym słodzikiem Neotam na kilkadziesiąt osób z nadwagą lub otyłością.
Jak się okazało, nie było różnic w poziomie ani reakcjach hormonalnych w między tymi, którzy otrzymywali produkty ze słodzikami i tymi, którym podawano jedzenie z cukrem, ale w przypadku osób jedzących artykuły ze słodzikami poziom insuliny mierzony w ciągu dwóch godzin po posiłku był niższy, podobnie jak poziom glukozy we krwi.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »