Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
- Ciemna czekolada zawiera sześciokrotnie więcej chroniących nas przed rakiem antyoksydantów niż jagody, uważane za naturalny produkt najbogatszy w te substancje - twierdzi dr Susan Delaney z Dallas, naukowiec i miłośniczka czekolady. Dodaje, że działanie antyrakowe nie jest jedyną zaletą słodkich tabliczek. Czekolada coraz częściej staje się obiektem zainteresowania naukowców a także specjalistów od przedłużania młodości.
Palenie papierosów prowadzi do wielu rozmaitych problemów zdrowotnych. Jakby tego było mało, ma ogromny wpływ na wygląd - negatywny oczywiście. Powoduje zmarszczki, wiotczenie skóry i zmienia odcień cery. Ponadto „zapewnia" nieświeży oddech, pożółkłe zęby i poplamione palce. Lista powodów, dla których warto skończyć z tym nałogiem wydaje się nie kończyć.
Zbytnia ilość znamion to zwykle powód do wstydu i zwiększonej ostrożności w poruszaniu się. Naukowcy twierdzą jednak, że tak być nie powinno, dzięki znamionom bowiem dłużej wygląda się młodziej i łatwiej o ochronę przed różnymi chorobami.
Niedawno dowiedzieliśmy się, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) zaakceptowała botoks jako środek wspomagający leczenie bólu migrenowego. Teraz eksperci wskazują na nowe zastosowania toksyny botulinowej.
Toksyna często stosowana w celu wygładzenia zmarszczek pomaga osobom cierpiącym z powodu migreny.
„Martw się świecie" - pisze newsfeed.time.com. - Okazuje się, że Korea Północna ma nie tylko idealny system polityczny. Teraz są w posiadaniu najlepszego trunku - „informują" redaktorzy.
U ludzi, którzy regularnie korzystają z solarium, notuje się znacznie ryzyko wystąpienia czerniaka złośliwego - wynika z badań. A jednak okazuje się, że to nie ta informacja najbardziej przeraza amatorów sztucznych kąpieli słonecznych.
Czasami naukowcy mówią to, co chcemy usłyszeć. Ostatnie informacje z laboratoriów są naprawdę krzepiące dla licznych fanów ciemnej czekolady. Przysmak ten bowiem pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem UV.
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle ważnym elementem codziennej diety: wzmacniają odporność organizmu, poprawiają pracę mózgu, wpływają korzystnie na układ krwionośny oraz zapewniają zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia W przeciwieństwie do innych gatunków herbat - białej nie poddaje się procesowi fermentacji. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne witaminy. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne składniki mineralne. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Każdemu z nas zależy na tym, by wyglądać pięknie i młodo, mieć jędrną skórę bez wyprysków, trądziku i zmarszczek. Wizytówką kobiety powinny być tez gęste i lśniące włosy i zdrowe, mocne paznokcie. Przydałaby się też dobra kondycja i odporność na jesienne infekcje. W osiągnięciu tego wszystkiego pomoże odpowiednia ilość cynku w organizmie.
Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit