Strona głównaZdrowieOgórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne

Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne

Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Kiszone ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Są one dostatecznie silnymi czynnikami wywołującymi wydzielanie soków żołądkowych. Pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Surowe ogórki dla wielu osób są zbyt ciężkostrawne, jednak po ich ukiszeniu stają się o wiele łatwiejsze do strawienia. Dodatkowo, jedna z bakterii biorących udział w procesie kiszenia wytwarza dużo witaminy C, której pozbawione są surowe ogórki.

Prawdopodobnie, krajem rodzinnym ogórka są Indie, gdzie do dziś spotyka się jeden z jego dzikich gatunków. Pierwsze doniesienia o uprawie ogórka pochodzą właśnie z tego regionu sprzed ponad 5000 lat. Jedna z hinduskich legend mówi, że nazwa ogórka pochodzi od imienia legendarnego indyjskiego księcia, mającego jakoby 60 tysięcy dzieci. Jest to związane z dużą liczbą ziaren w ogórku i z obfitością przynoszonych przez to warzywo płodów.

Sok ogórkowy jest doskonałym środkiem kosmetycznym chroniącym skórę. Stosowano go już w starożytności. Rozgniecione nasiona ogórka mieszano z pudrem, a zmiażdżony ogórek stosowano jako maseczkę przeciw zmarszczkom. Obecnie ogórki są również powszechnie wykorzystywane w kosmetyce.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 17:02:39, 14-08-2008 zewrze

    chciałabym tylko dodać, że biały nalot na ogórkach kiszonych to bardzo korzystne dla naszego organizmu, a szczególnie jelit, to makrobiotyki - bakterie kawasu mlekowego. Jedzmy na zdrowie. Smacznego. Pozdrawiam.
  • 19:14:59, 27-08-2008 gratka

    Nie przypuszczałam, że ogórki kiszone mają witaminy. Przestaję od dzisiaj odnosić się lekceważąco do ogórków kiszonych.
  • 19:17:15, 27-08-2008 Nika

    Toż nie darmo wodę z pod ogórków ludziska piją na kaca,żeby uzupełnić witaminy
  • 21:23:00, 27-08-2008 Kazik

    A jak wtedy podwójnie "SUSY"--smok Wawelski, chyba pochlał i popił nazajutrz wodą z pod ogórków. A Wisłę miał obok. Był jakiś szewczyk???
  • 21:24:37, 27-08-2008 bogda

    Kaziu...zabierz ogórki, przydadzą się do bimbru
  • 21:38:51, 27-08-2008 gratka

    Ruski drink.
  • 21:53:50, 23-05-2012 ~gość: 188.33.20.xxx

    Dowiedziałam, się że ogórki połączone z pomidorem, mogą powodować problemy ze stawami...nie wierzyłam, ale rzeczywiście ja mam problemy ze stawami i lekarze nie wiedzą od czego, a od zawsze łącze te warzywa :/
  • 19:46:36, 11-12-2012 ~gość: 77.254.8.xxx

    Ogóry kiszone są super!
  • 00:03:02, 12-12-2012 cwieta

    czy tylko w slowiku
  • 15:05:06, 02-01-2013 Opcja

    Bardzo je lubię. Są świetne z ryżem, grzybami i natka pietruszki w formie sałatki!

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy